VÝSTRAHA pred búrkami pre Slovensko. Hrozia nám BLESKOVÉ povodne

Peter Minárik

Dnes sa na Slovensko vrátia veľmi silné búrky, ktoré potrápia predovšetkým západné časti Slovenska. Situácia môže byť opäť veľmi nebezpečná a hrozia predovšetkým stacionárne búrky, ktoré môžu priniesť bleskové povodne. Situácia sa začne zhoršovať popoludní a búrky neustanú ani v noci.

Vlna veľmi intenzívnych búrok aj naďalej sužuje strednú Európu. Včera si Slovensko od silných búrok dočasne oddýchlo, no naši susedia zažívali veľké problémy. Predovšetkým západné Česko sužovali veľmi silné búrky, ktoré prinášali výdatné zrážky. Keďže pôda je po niekoľkých upršaných dňoch nasýtená a nezvládne už absorbovať ďalšiu vlahu, tak akékoľvek ďalšie zrážky sa okamžite prejavujú na povodiach. Česko včera zasiahli extrémne prívalové povodne.

Situácia je vážna hneď v niekoľkých krajinách a to vrátane Slovenska, kde máme taktiež už veľmi nasýtenú pôdu a to najmä v oblasti hôr. Ďalšie zrážky tak môžu spôsobiť problémy a tie sa môžu vyskytnúť už dnes.

Slovensko čaká ďalšia vlna búrok

Po pokojnej nedeli sa dnes na naše územie vrátia intenzívne búrky. Zo severného Jadranu sa nad naše územie nasunie stred tlakovej níže, ktorá od dnešného popoludnia začne prinášať búrky.

 

Prvé búrky sa objavia na západnom Slovensku, no počas dňa začnú pomerne rýchlo vznikať aj na strednom Slovensku. V priebehu dnešného dňa sa očakáva výrazná búrková činnosť najmä na západnom a strednom Slovensku.

So západom Slnka sa však situácia nebude upokojovať. Naďalej sa nad našim územím budú tvoriť vlny búrok, ktoré sa postupne rozšíria aj nad východné Slovensko.

Hrozia bleskové povodne

Búrky, ktoré sa na našom území budú od dnešného popoludnia tvoriť nebudú podporované výraznou dynamikou, a tak treba počítať skôr s početnými búrkovými bunkami, ktoré sa môžu ojedinele viazať do väčších multicelárnych zhlukov.

 

Hlavným nebezpečným sprievodným javom búrok budú prívalové zrážky, ktoré môžu v priebehu krátkej doby priniesť desiatky milimetrov zrážok, čo môže spôsobiť lokálne povodne.

Od poludnia tak počítajte s návratom silných búrok, ktoré hrozia nielen popoludní, ale aj celú noc a celý utorok. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd