Vysoká VÝSTRAHA pred dnešnými búrkami. Dnes to bude nebezpečné a začne to čoskoro

Peter Minárik

Dnešné počasie bude veľmi nebezpečné, nakoľko sa opäť ozvú silné búrky. Tie by mali byť sprevádzané širokou plejádou nebezpečných sprievodných javov od prívalových zrážok, cez krúpy, no vylúčené nie sú ani nebezpečnejšie prejavy búrok.

Do našej oblasti prúdi veľmi teplý vzduch od juhu a súčasne sa v tomto teplom vzduchu nad našou oblasťou vlní studený front. Dnešné počasie by malo byť preto veľmi podobné tomu, čo sme na našom území zažívali včera.

Pre pripomenutie, tak včera sa búrky ozvali už pred poludním a priniesli nebezpečné prejavy v podobe silných nárazov vetra, ktoré lámali aj stromy. Vo Vranove nad Topľou sa dokonca vyskytol downburst.

Aj dnešné búrky budú veľmi nebezpečné, nakoľko prinášať môžu silný vietor, ktorý má potenciál páchať materiálne škody.

Začne to už čoskoro

Počas noci sa na našom území vyskytlo niekoľko intenzívnych búrok, ktoré sa vyskytovali najmä v Banskobystrickom kraji a na východe. Ráno sa situácia mierne upokojila, no už čoskoro nás čaká ďalšia vlna búrok, ktoré na našom území začnú doslova explodovať.

 

K tejto tejto pomyslenej explózii by podľa všetkého mali dôjsť v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier už pred 12:00. Z kopovitej oblačnosti sa postupne sformujú prvé, predovšetkým horské búrky.

Počas popoludnia však dôjde k ešte výraznejšiemu rastu búrok a k intenzívnym búrkam, ktoré sa vyskytnú v celej východnej polovici Slovenska.

Búrky budú nebezpečné

Búrky, ktoré sa budú vyskytovať v oblasti stredného Slovenska budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami. Nebezpečenstvo teda spočíva najmä v stacionárnych búrkach, ktoré hrozia prívalovými zrážkami.

 

Na východnom Slovensku však treba počítať ešte s nebezpečnejšími prejavmi búrok. Tu treba počítať s možnosťou výskytu silných poryvov vetra a je tu tiež vysoké riziko výskytu krúp.

Pokiaľ žijete na západnom Slovensku ako aj na severozápade, tak tu sa dnešných búrok obávať nemusíte. Búrky sa tu vyskytnú len výnimočne.

Najintenzívnejšia búrková činnosť sa očakáva v oblasti východného Slovenska počas popoludňajších hodín. Odporúčame preto sledovať radar a výstrahy. V ktorých okresoch to bude najhoršie nájdete na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd