VÝSTRAHA na večer. Po teplom dni to bude opäť nebezpečné

Peter Minárik

Sobota prináša na naše územie teplé počasie, no večer bude počasie na Slovensku opäť nebezpečné. Od západu by sa mali dohnať silné búrky, ktoré sa následne počas celej noci budú pomaly pohybovať smerom k východu.

Sobota prinesie jedno z najkrajších počasí tohto týždňa. Pred studeným frontom, ktorý sa nachádza nad našou oblasťou a vlní sa, k nám totiž od juhozápadu prúdi veľmi teplý vzduch od juhozápadu, ktorý je zároveň aj veľmi vlhký. Aktuálne slnečné počasie ho prehrieva a labilizuje.

Táto vzduchová hmota sa stáva vysoko-energetickou a stačí akoby len škrtnúť zápalkou a v našej oblasti vypuknú veľmi silné búrky. To sa dnes aj stane a po slnečnom a teplom dni sa treba pripraviť na vlnu búrlivého počasia.

Najskôr hrozia nebezpečné krúpy

Prvé búrky by sa na našom území mohli vyskytnúť už počas dnešného dňa. Situácia však bude veľmi podobná včerajšiemu dňu a nie je jasné, do akej mieri zasiahnu búrky aj naše územie.

 

Počas popoludnia môžu vznikať jednotlivé búrkové bunky, ktorých horná hranica môže siahať do výšky viac ako 15 km. To opäť umožní produkciu väčších krúp. Takéto nebezpečné búrky však bezprostredne u nás nehrozia. Vyskytovať by sa mali skôr v krajinách západne od nás, predovšetkým v Rakúsku, v Slovinsku a vo Švajčiarsku.

Čo sa nás však už bude týkať, je vývoj situácie v priebehu večerných hodín, kedy sa začne formovať rozsiahly búrkový systém, ktorý od západu dorazí aj nad naše územie a prinesie veľmi nebezpečné búrky.

Výstraha platí na večer. Pozor na vietor

Dnešná nebezpečná búrková situácia hrozí hneď v mnohých krajinách Európy. Varuje pred nimi aj služba Estofex.

očakávaný vývoj búrkovej situácie na dnešný deň
očakávaný vývoj búrkovej situácie na dnešný deň, zdroj: estofex

Prvé búrky by sa mohli objaviť na západnom a severozápadnom Slovensku ešte pred západom Slnka. Tieto búrky by sa mali vyskytovať ešte pred samotným búrkovým systémom, ktorý začne počasie ovplyvňovať v noci. Pozor si treba dať predovšetkým na západe.

 

V priebehu noci začne od západu cez naše územie postupovať spomínaný búrkový systém, ktorý prinesie intenzívne búrky. Počítať musíte s vysokou bleskovou aktivitou a výdatným lejakom. Je však aj vysoké riziko nárazového vetra.

Predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku hrozí vietor s potencionálnymi poryvmi až okolo 80 km/h, ktorý by mohol páchať aj materiálne škody.

Búrkový systém sa bude presúvať zo západného nad stredné Slovensko, kde dorazí okolo polnoci a v skorých ranných hodinách by mal búrkový systém doraziť nad východné Slovensko.

Počas večerných a nočných hodín počítajte s tým, že naše územie opäť zasiahne vlna intenzívnych búrok. Detailnejšie informácie o búrkach vo vašom okrese si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd