VÝSTRAHA na večer. Búrky dnes budú na Slovensku silné. Takto vyzerá aktuálna situácia

Peter Minárik

Dnes večer sa v našej oblasti očakáva výskyt veľmi silných búrok, ktoré budú sprevádzané silným nárazovým vetrom a aj krúpami. Ojedinele však hrozia aj extrémnejšie poveternostné javy. Celá dnešná búrková situácia práve začína.

Ako od rána informujeme, tak dnes hrozí na východe Rakúska, na severozápade Maďarska a ojedinele aj v krajných juhozápadných okresoch Slovenska výskyt veľmi silných búrok, ktoré by mohli byť aj extrémne. Počítajú s nimi prakticky všetky meteorologické služby.

V týchto chvíľach celá táto búrková situácia začína a už sa vyskytujú aj silnejšie búrky. Čo nás čaká v nadchádzajúcich hodinách?

Silné búrky juhozápadne od Slovenska

Najviac v ohrození je širšia oblasť okolo rakúskeho mesta Graz a prakticky celé východné Štajersko a Burgenland. Na úpätí Álp sa už teraz začali tvoriť prvé silnejšie búrky, ktoré prerastajú do superciel. Prinášajú aj veľmi veľké krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov.

takéto krúpy padajú v Rakúsku
takéto krúpy padajú v Rakúsku, foto: Gabriela Jäkel

Postupne by sa tieto veľmi silné, až extrémne búrky mali presúvať k východu až k juhovýchodu do oblasti severozápadného Maďarska, pričom čiastočne môžu zasiahnuť aj juhozápadné okresy Slovenska, predovšetkým okresy Dunajská Streda a Komárno, kde je dnes najvyššia pravdepodobnosť výskytu silných búrok.

Podmienky v tejto oblasti sú natoľko priaznivé, že búrky, ktoré sa tu vytvoria môžu produkovať až 5 cm veľké krúpy a prinášať silný vietor, ktorý by mohol páchať aj materiálne škody.

 

 

Pre veľmi vhodné stáčavé podmienky je ojedinele možný aj vznik tornád. Či sa tornádo vyskytne nevedia meteorológovia povedať, ale vieme, že aktuálne podmienky a vlastnosti vzduchovej hmote tomuto javu prajú.

Slovensko zasiahne búrkový systém

Nás sa tieto supercely, ktoré vzniknú na juhovýchode Rakúska priamo nedotýkajú, avšak dotýka sa nás vývoj, ku ktorému dôjde v oblasti Viedne.

V podvečerných hodinách by sa tu mali začať formovať pomerne výrazné búrky, ktoré by sa mali na seba viazať a vytvoriť by sa mal búrkový systém. Ten by okolo 20:00 mal doraziť nad naše územie od západu do okolia južného Záhoria a Bratislavy.

Pri búrkach, ktoré tento búrkový systém prinesie treba počítať so silnejším nárazovým vetrom, výraznými zrážkami a vysokou bleskovou aktivitou.

 

Počas prvej polovice noci by mal tento búrkový systém postupovať cez západné Slovensko smerom k východu. Nad západným a stredným Slovenskom dôjde k ďalšiemu rozvoju búrok, ktoré sa v skorých ranných hodinách presunú nad východné Slovensko.

V podvečerných hodinách tak treba sledovať vývoj supercelárnych búrok pri našich juhozápadných hraniciach a vo večerných hodinách sa treba pripraviť na búrkovú činnosť, ktorá dorazí nad naše územie od západu a postupne sa bude rozširovať cez naše územie k východu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd