Vyhnanie z raja: Z talianskej Apúlie evakuovali 1 200 dovolenkárov

Ema Bazhaykin

Juh Európy sužujú nekonečné vlny horúčav a suchá, ktoré spôsobujú rozsiahle požiare aj nedostatok vody. Aj keď je dovolenková sezóna v plnom prúde, čoraz viac turistov dáva pred dovolenkovým peklom prednosť vytúženému oddychu mimo sezóny. 

V krajinách južnej Európy, ktoré sužujú 40-stupňové horúčavy, horia lesy. V stredu pre rozsiahly požiar evakuovali z dovolenkového rezortu v talianskej Apúlii viac ako tisíc turistov. Oznámili to tamojší hasiči, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Plamene sa nevyhýbajú ani Španielsku. V jednej z obcí v Aragónsku na severovýchode krajiny museli ohrozené oblasti opustiť desiatky ľudí vrátane hotelových hostí.

Dovolenka v Apúlii sa skončila predčasne

Evakuovaný dovolenkový rezort v zálive San Felice neďaleko Vieste v Apúlii je od miesta požiaru vzdialený asi kilometer. Hasiči nariadili preventívnu evakuáciu, pretože požiar sa v dôsledku silného vetra šíril.

 

Časť z 1200 turistov, ktorí museli opustiť ohrozenú oblasť, bola evakuovaná autami, ostatní boli evakuovaní loďou. Všetci boli dočasne umiestnení v telocvični, ktorú poskytli úrady Vieste.

Oblasť sužujú už celé týždne horúčavy a suchá, prokuratúra v provincii Foggia však zároveň začala vyšetrovanie s cieľom zistiť príčiny požiaru.

Požiare sa nevyhýbajú ani Španielsku

V Španielsku sa ani v stredu nepodarilo uhasiťnajväčší požiar v obci El Pueyo de Araguas v Aragónsku na severovýchode krajiny. Keďže sa požiar rýchlo šíril a spálil vyše 100 hektárov lesa, z ohrozených oblastí bolo evakuovaných približne 50 ľudí vrátane zamestnancov a hostí miestneho hotela.

Zložitá situácia s požiarmi je aj na juhu Španielska. V utorok vypuklo v Andalúzii najmenej päť požiarov. Na hasení požiarov sa podieľalo 170 hasičov a rôzne druhy vozidiel a strojov.

 

Teploty prekračujú +40 °C

Hrozba požiarov na Pyrenejskom polostrove sa v dôsledku pokračujúcich horúčav zvýšila. Tento týždeň tam dorazili ďalšie masy horúceho vzduchu a Španielsko momentálne bojuje s druhou vlnou horúčav. V utorok teploty vo viacerých autonómnych oblastiach Španielska prekročili +40  °C.

Aj v Taliansku teplomery na mnohých miestach dlhé dni ukazovali okolo +40 °C. Koncom minulého týždňa boli viaceré mestá od severu po juh krajiny pre horúčavy pod najvyšším stupňom výstrahy pred nebezpečným počasím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd