VYHLIADKA: Príde v októbri prvý sneh? Takéto počasie čakajte

VYHLIADKA: Príde v októbri prvý sneh? Takéto počasie čakajte
Peter Minárik

Počasie v októbri prinesie na naše územie prevažne pokojné počasie. Naznačuje to aktuálna strednodobá až dlhodobá predpoveď, ktorá sľubuje, že meteorologicky zaujímavý bude začiatok októbra. Všetko však naznačuje tomu, že nás extrémne počasie nečaká.

September priniesol na Slovensko a do celej našej oblasti extrémne počasie, ktorý sa vymklo všetkým priemerom. Na príčine bolo veľmi teplé Stredozemné more a Jadranské more, kde sa nasunul studený, pôvodom arktický vzduch, čím sa zvýšil odpar a v atmosfére tak bolo zrazu výrazne viac vlhkosti.

To sa prejavilo nad prehĺbením tlakovej níže, ktorá dostala meno BORIS a ktorá priniesla do našej oblasti rozsiahle povodne. Teplé Stredozemné a Jadranské more zohráva v jesennom období v našej oblasti kľúčovú úlohu. Práve spomínaná vysoká teplota vody a kontrast medzi teplotou vody a vzduchu spôsobuje výrazný odpar a tvorbu zrážkovej činnosti.

Ako však vidieť na vývoji teploty vody Stredozemného mora, tak ešte v polovici septembra bolo more abnormálne teplé, no po povodniach a prudkom ochladení je aktuálne teplota vody na úrovni dlhodobého priemeru.

vývoj teploty Stredozemného mora, aktuálny rok je ružovou farbou
vývoj teploty Stredozemného mora, aktuálny rok je ružovou farbou

Aj z teploty vody morí a oceánov vychádzajú strednodobé a dlhodobé predpovedné modely, ktoré nám dali aktuálne čerstvú predpoveď toho, čo sa čaká v októbri.

 
 

Takéto počasie čakajte v októbri

Najzaujímavejšie počasie z meteorologického hľadiska nás čaká na začiatku októbra. Podľa predpovedí by mal byť prvý októbrový týždeň teplotne slabo podpriemerný a zrážkovo nadpriemerný. Nadchádzajúci týždeň by mal na naše územie priniesť aj prvé mrazy, ktoré by mali byť plošnejšie. Vyskytnú sa teda vo viacerých dolinách a v kotlinách.

V druhej polovici budúceho týždňa budeme pod vplyvom vlniaceho sa studeného frontu, ktorý prinesie veľmi upršané počasie. Október teda začne s dennými teplotami prevažne do +15 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu podpriemerné teploty a s výraznejšími zrážkami.

Zhruba od 7. októbra to však vyzerá tak, že nás čakajú teplotne priemerné a aj zrážkovo priemerné októbrové týždne.

Z hľadiska očakávaného vývoja počasia sa tak budú striedať slnečnejšie dni so zrážkami, čo je však v jesennom období pomerne bežné. Po teplotnej stránke by sa denné teploty mali pohybovať od +10 do +20 °C a nočné teploty v intervale +10 až +2 °C. Mrazy nás tak čakajú síce v prvé októbrové dni, ale potom by už malo byť teplejšie.

 

Veľkú rolu môže zohrať ešte teplejší Atlantik. Nad ním by sa mohli sformovať hlbšie tlakové níže, ktorý by následne mohli do Európy dohnať víchrice. Aj to je však v tomto jesennom období štandardná situácia.

Príde prvý sneh?

Aktuálne predpovede nenaznačujú, že by sme sa v októbri mohli dočkať v nižších polohách prvého snehu. Takéto extrémy, kedy prekvapivo v závere októbra prišla dokonca aj snehová kalamita sme v uplynulých rokoch už zažili, no tento rok by sme sa mali akémukoľvek extrémnemu počasiu vyhnúť.

Nečaká nás tak ani vlna povodní, ani vlna stabilného počasia a ani vlna výrazného ochladenia. Október by mal byť priemerný a normálny. Počasie tak prinesie premenlivé počasie, no o nič neštandardné v našej oblasti nepôjde. Vývoj počasia v priebehu októbra deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd