Vyhliadka na november: Počasie avizuje vpád zimy a chladného počasia

Vyhliadka na november: Počasie avizuje vpád zimy a chladného počasia
Peter Minárik

Vyhliadka počasia na november naznačuje, že by sme sa mohli dočkať prvého vpádu zimy a chladného počasia. S prezúvaním pneumatík sa však rozhodne netreba ponáhľať, nakoľko nasledujúce dni sa na našom území nič zásadné nestane.

Pomaly, ale isto začína mnohých zaujímať otázka: Kedy príde zima a prvý vpád zimy, ktorý by mohol priniesť na Slovensko sneženie?

Aktuálne vieme to, že sa tak celkom určite nestane do konca októbra a nestane sa tak ani na začiatku novembra. V ďalších novembrových dňoch je však pravdepodobnosť prvého vpádu chladného vzduchu nad naše územie pomerne vysoká.

V závere októbra sa počasie zhorší

Aktuálne ovplyvňuje počasie nad Európou rozsiahla tlaková výš, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako WERNER. Táto tlaková výš je v skutku rozsiahla a blokuje akýkoľvek vstup tlakovej níže, či frontálneho systému od západu z Atlantiku.

Vplyv tlakovej výše na počasie u nás bude pokračovať aj nadchádzajúce dni. Počítajte preto so slnečným počasím, ktoré dostane denné teploty nA príjemné, jesenné hodnoty od +11 do +18 °C.

 
 

Horšie to bude v noci a ráno, kedy budú teploty na takmer celom Slovensku klesať pod +5 °C a v dolinách a v kotlinách až do -5 °C.

Zrážky nám hrozia len v stredu, kedy sa na slovenskom pohraničí bude rozpadať studený front, ktorý prinesie oblačnejšiu stredu, ale veľa zrážok nepríde a už od štvrtka sa opäť vyjasní.

Zmena počasia by mala prísť až na konci októbra, v posledných dňoch, kedy vplyv tlakovej výše skončí a do našej oblasti sa otvorí vlhšieho, atlantické prúdenie. To k nám prinesie početné frontálne systémy, ktoré prinesú zrážky a aj ochladenie. Prvá dekáda novembra, vrátane sviatkov by mala priniesť premenlivé počasie s dennými teplotami od +5 do +12 °C, no keďže bude oblačnosti aj zrážok viac, tak sa zmiernia aj nočné teploty. Mrznúť bude už len ojedinele.

Vpád zimy najskôr od 9. novembra

Aktuálne strednodobé predpovede naznačujú postupný pokles teplôt a dlhodobé predpovede avizujú, že k výraznejšiemu zlomu by mohlo dôjsť najskôr počas víkendu 9. až 10. novembra.

 

Pripomeňme, že Sibír zohrá predovšetkým na začiatku zimy zásadnú rolu. Aktuálne sa tu totiž nachádza jedna z najvyšších snehových pokrývok za uplynulé roky, čo môže prispieť k stratosferickému otepleniu, čím by sa rozpadol polárny vír a do Európy, či do Ameriky by sa mohol z Arktídy dostať chladnejší vzduch.

Práve v období od 10. novembra je prvá pravdepodobnosť toho, že sa tak stane i keď aktuálne vyhliadky nenaznačujú zasa nejakú prudkú zmenu. Denné teploty by sa však mohli pohybovať od 0 °C na severe po +8 °C na juhu územia a takéto teploty už prinesú pokles hranice sneženia.

Prvé sneženie sa môže objavovať v severných regiónoch Slovenska, čo je však na november pomerne bežná situácia. Nateraz sa sneženie v nížinách ešte neočakáva a treba si počkať na ďalšiu prognózu vývoja. Vývoj počasia až do polovice novembra deň po dni si pozrite v našej aktualizovanej vyhliadke TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd