VYHLIADKA: August prinesie pekelne teplé počasie. Takto bude deň po dni

VYHLIADKA: August prinesie pekelne teplé počasie. Takto bude deň po dni
Peter Minárik

Augustové počasie by malo byť podľa predbežných vyhliadok teplé a letné. Vyhliadka počasia naznačuje, že zhoršenie počasia príde už v prvých augustových dňoch, no následne by malo dôjsť ku zlepšeniu počasia a zasiahnuť by nás mala ďalšia vlna intenzívnych horúčav.

August je typický tým, že dni sa už skracujú a aj času na prehrievanie vzduchu je menej s čím súvisí aj to, že búrková činnosť je slabšia. Pre búrky je najlepšie obdobie od mája do začiatku júla a následne začína búrková činnosť slabnúť.

Predpoveď počasia na august naznačuje, že to tak tento rok nemusí byť. August by mal odštartovať veľmi horúcim počasím, po ktorom bude nasledovať vlna premenlivého a aj búrlivého počasia. 

Začiatok augusta v znamení búrok

Aktuálne počasie na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorá sa v najbližších dňoch bude presúvať cez Česko a Slovensko smerom k juhovýchodu. Táto tlaková výš bude na naše územie prinášať slnečné a veľmi teplé počasie.

 
 

Pred nami sú pokojné dni, ale už vo štvrtok, teda v prvý augustový deň začne počasie v našej oblasti ovplyvňovať studený front, ktorý už vo štvrtok večer môže priniesť prvé prehánky a búrky aj na naše územie. Celkom určite nás však búrky čakajú v piatok. 

Od soboty by sa však počasie v našej oblasti malo začať postupne zlepšovať a pred nami sa zdá je ďalšia vlna mimoriadne vysokých teplôt.

Teploty cez +35 °C sa ešte dostanú

Druhý augustový týždeň, teda v dňoch od 5. augusta to vyzerá na ďalší vplyv tlakovej výše, ktorá sa bude nachádzať priamo nad našim územím. Slovensko tak čaká ďalšia vlna slnečného a postupne aj teplého počasia.

V nasledujúcich dňoch by sa táto tlaková výš mala presúvať ďalej a jej stred sa dostane juhovýchodne od Slovenska, čím sa do našej oblasti otvorí veľmi teplé, juhozápadné prúdenie až z Afriky.

Toto prúdenie by k nám malo pumpovať ďalšiu vlnu mimoriadne teplého vzduchu, ktorý by mohol vyhnať teploty na hodnoty až niekde okolo +37 až +38 °C. Na takmer celom území nás čaká ďalšia vlna tropických horúčav.

 

Druhá dekáda s búrkami

Už 8. augusta, najneskôr do 10. augusta by sme sa mali dostať pod vplyv brázdy nižšieho tlaku vzduchu, no aj naďalej k nám bude prúdiť teplejší vzduch. Samotná brázda nižšieho tlaku však prinesie oveľa vlhší vzduch ako na začiatku augusta a s tým súvisí aj vyššie riziko búrok.

V druhú dekádu, teda zrejme až do 20. augusta by malo na našom území prevládať premenlivé počasie s početnými popoludňajšími prehánkami a s búrkami. Teploty by sa v najteplejších regiónoch Slovenska mali aj naďalej dostávať cez hranicu +30 °C.

V závere augusta to vyzerá skôr na pokojnejšie, letné počasie bez výrazných horúčav a búrok. Vývoj počasia počas augusta deň po dni môžete sledovať v našej pravidelne aktualizovanej mesačnej predpovedi TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd