Vyčíňanie orkánu Ciarán si vyžiadalo najmenej 15 obetí. V nedeľu nás zasiahne „Domingo“

Vyčíňanie orkánu Ciarán si vyžiadalo najmenej 15 obetí. V nedeľu nás zasiahne „Domingo“
Dominik Cenkner

Európa zažíva v posledných hodinách skutočne nepriaznivé počasie. Orkán Ciarán nespôsobuje len škody na majetkoch, ale vyžiadal si aj vyše desiatku obetí.

Orkán Ciarán si v Európe vyžiadal najmenej 15 mŕtvych. V talianskom Toskánsku, ktoré postihli silné dažde a vietor, zomrelo najmenej päť ľudí, uvádzajú miestne médiá. Niekoľko ďalších ľudí je stále nezvestných.

Traja ľudia zahynuli pri stroskotaní plachetnice v Portugalsku, ktoré spôsobili zlé poveternostné podmienky, píše agentúra AFP. Dvoch mŕtvych hlásia z Francúzska a Belgicka a po jednom mŕtvom potom Španielsko, Holandsko a Nemecko.

Medzi obeťami v Toskánsku sú podľa médií 85-ročný muž, ktorý bol nájdený mŕtvy v zaplavenom prízemí svojho domu v Montemurle blízko mesta Prato severne od Florencie, a 84-ročná žena, ktorá zomrela v rovnakej obci, keď sa pokúšala dostať vodu zo svojho domu. Tretia obeť je hlásená z Rosignana blízko prístavného mesta Livorno. Muž zomrel pri evakuácii domu s opatrovateľskou službou. Mŕtvi sú aj manželia, ktorých automobil zmietol medzi obcami Lamporecchio a Vinci prúd vody a bahna. Ako obeť búrky označuje denník Corriere della Sera aj 28-ročnú ženu, ktorá vo štvrtok dopoludnia skolabovala a zomrela. Podľa ostatných médiách ale toto úmrtie priamo nesúvisí s búrkou.

Záchranári majú plné ruky práce

Troch mŕtvych v súvislosti s orkánom Ciarán hlási Portugalsko. Na pláži v meste Santa Cruz, ktoré sa nachádza na sever od Lisabonu, v piatok stroskotala kvôli zlým poveternostným podmienkam plachetnica, ktorá plávala pod dánskou vlajkou.

V Toskánsku bola obzvlášť silne zasiahnutá provincia Prato na severe turistami vyhľadávaného regiónu. „Ešte nikdy sme nezaznamenali počas tak mála minút toľko dažďa,“ napísal na sociálnej sieti X Giani, ktorý zároveň v regióne vyhlásil stav núdze. Pri pohľade z vtáčej perspektívy vyzerá oblasť neďaleko Florencie ako jazerná krajina, poznamenala DPA, ktorej prirovnanie potvrdzujú aj zábery z dronov. Dážď už síce poľavil, ale zásahovým jednotkám pri odstraňovaní následkov orkánu a pátraní po nezvestných komplikuje prácu silný vietor.

Hasiči v Toskánsku vyrazili k viac ako tisícke zásahov. Miestna rieka Bisenzio sa vyliala z brehov a voda zaplavila niekoľko obcí. Na videách na sociálnych sieťach je vidieť, ako v obci Campi Bisenzio masa vody na ulici odnáša automobily. Podľa talianskych vedcov boli dažde vo štvrtok a piatok najsilnejšie v Toskánsku za takmer 50 rokov. Aj v piatok popoludní boli bez prúdu desiatky tisíc domácností.

Kolabovala aj doprava

Časti diaľnice A11 boli uzavreté. Doprava bola v Toskánsku narušená aj na železnici, uzavreté boli niektoré školy. V Pise a Mugelle prúdy vody prenikli aj do nemocníc.

Úrady už vo štvrtok večer vyzvali ľudí, aby neopúšťali svoje domovy. V Livorne museli lode kvôli vetru, ktorého rýchlosť dosahovala až 120 kilometrov za hodinu, zostať v prístave. Prerušené bolo aj trajektové spojenie s ostrovom Elba. Zasiahnutý bol aj región Benátska, odkiaľ je hlásený jeden nezvestný hasič.

Kvôli nepriazni počasia boli v noci na piatok uzavreté aj mnohé cesty v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska. Podľa agentúry APA bolo v piatok ráno okolo 1 600 domácností bez elektrického prúdu. V dedine Berg im Drautal zasiahol zosuv pôdy obytný dom, ale nikto nebol zranený. V obci Feistritz im Rosental neďaleko Klagenfurtu bolo zničených päť automobilov, keď vyvrátené stromy spadli na parkovisko.

Vo Francúzsku bolo v piatok ráno podľa DPA bez elektriny ešte viac ako pol milióna domácností. Najhoršie zasiahnuté sú regióny Bretónska a Normandie, kde vo štvrtok nárazy vetra dosahovali rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Vyvrátené stromy tu naďalej blokujú železničné trate a trolejové vedenie. Celkovo sa zranilo 47 ľudí. Kvôli silnému vetru letiska v Amsterdame zrušilo v piatok na 200 letov, uviedla agentúra AFP. V Španielsku potom búrka spôsobila silný požiar, ktorý viedol k evakuácii 800 ľudí.

Vo Francúzsku by sa podľa denníka Le Parisien mohli celkové škody vyšplhať na 370 až 480 miliónov eur.

Ciarán ovplyvnil počasie aj na Slovensku

Orkán Ciarán, ktorý tvrdo zasiahol západnú Európu, priniesol aj na územie Slovenska veľmi veterné počasie, ktoré páchalo škody. V piatok ráno boli stovky domácností bez elektrickej energie.

Hasiči mali plné ruky práce s vyvrátenými viacerými stromami či konármi, a to najmä na severe Slovenska. Vietor však v piatok okolo poludnia začal slabnúť a tak sme na našom území zaznamenali len škody menšieho rozsahu.

Pokojnejšie počasie, ktoré v sobotu na našom území prevláda, dlho nevydrží. Už v nedeľu od západu postúpi cez alpskú a karpatskú oblasť studený front spojený s rozsiahlou a hlbokou tlakovou nížou so stredom nad Britskými ostrovmi a Severným morom. Túto tlakovú níž portugalskí meteorológovia pomenovali Domingo.

Obloha sa opäť zatiahne a postupne na viacerých miestach treba počítať s dažďom alebo prehánkami. Zrážky môžu byť ojedinele aj výdatnejšie a na horách bude snežiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd