Vychutnajte si vrchol meteorického roja Orionidy. Kde ich hľadať?

Ema Bazhaykin

Nočná obloha si pre nás chystá ďalšie vesmírne divadlo. Ktoré dni by ste mali mať oči na stopkách?

Jeseň nám po polárnej žiare, kométe a úchvatnom supersplne prináša ďalšie nebeské divadlo. Tentokrát sa nôžete tešiť na meteorický roj – Orionidy. 

Orionidy sú jedným z dlhších meteorických rojov, ktoré možno pozorovať od 2. októbra do 7. novembra. Ako všetky roje, aj tento má svoj vrchol, a to je zvyčajne 21. alebo 22. októbra. Nanešťastie pre väčšinu z nás, pozorovať sa dá neskoro v noci.

Stopy Halleyho kométy

Meteorické spŕšky sú spôsobené prachovými stopami, ktoré za sebou zanechali kométy. Keď teplo Slnka premení časť ich ľadu na plyn, prúdy tlačené slnečným vetrom so sebou nesú prach a drobné kamienky. 

 

Tlak slnečného vetra a impulz plynu menia dráhu prachových častíc, ale väčšina z nich sa príliš nevzďaľuje od obežnej dráhy kométy a vytvára oblak, do ktorého Zem každý rok narazí v rovnakom bode.

Keď sa to stane, vysoká relatívna rýchlosť prachových častíc znamená, že zhoreli v zemskej atmosfére, a to s prekvapivou jasnosťou na niečo také malé.

Orionidy sú jednou z dvoch rojov z Halleyovej kométy. Napriek tomu, že kométa je teraz za Neptúnom, práve minula svoj najvzdialenejší bod od Slnka a začala sa vracať, stále sa objavujú obidva jej roje. 

Hľadajte Orion, nájdete aj Orionidy

Orionidy možno odlíšiť od ostatných meteorických rojov tým, že vyžarujú z určitého bodu na oblohe. Každá spŕška je pomenovaná podľa súhvezdia, v ktorom sa táto žiara objavuje. Ako ste pravdepodobne uhádli, pre Orionidy je to práve súhvezdie Orion.

 

Toto miesto má tú výhodu, že je viditeľné pre väčšinu sveta, na rozdiel od mnohých meteorických rojov, ktoré sú len na jednej pologuli. 

Každý dážď má svoj vlastný charakter vrátane rýchlosti meteoru, rozloženia jasu a niekedy aj farby. Niektoré sú pevne zviazané a ponúkajú krátky, ale nádherný výbuch ohňostroja, iné vybuchujú v nepredvídateľných časoch.

Orionidy sa síce nevyrovnajú trom veľkým každoročným meteorickým rojom –  Geminidám , Kvadrantídam a Perzeidám, napriek tomu ich v posledných rokoch pozorovacie kamery zaznamenali na ich vrchole, a to buď 21. alebo 22. októbra.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Štvrtok
Jasno
15 °C / -4 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
16 °C / -4 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd