Východom postupujú búrky. Okrem ochladenia prinášajú na zem aj saharský prach

Dominik Cenkner

Studený front, ktorý včera úradoval najmä v Česku a neskôr na západe a strede Slovenska, aktuálne postupuje východom. Aj tam prináša početné búrky. Spolu so zrážkami však na zem padá aj saharský prach.

Po dňoch horúčav dorazil na východ Slovenska studený front s početnými búrkami, ktoré priniesli ochladenie. Prvé búrky na juhovýchode začali vznikať už v dopoludňajších hodinách.

Krátko pred 15:30 h sa búrky vyskytujú najmä vo východnej časti Prešovského a Košického kraja. Búrlivo je však aj v okolí Košíc.

Dnešné búrky sú sprevádzané najmä lejakmi. Napr. zrážkomerná stanica Oľka na severovýchode Slovenska udáva úhrn 48,2 mm zrážok, a to v priebehu 4 hodín.

 

So zrážkami padá aj saharský prach

Nie sú to len zrážky či krúpy, ktoré pri búrkach padajú na zem. Nad východným Slovenskom sa totiž ešte stále nachádza saharský prach.

Deje sa tak vďaka južnému prúdeniu, ktoré v týchto oblastiach prevládalo ešte aj dnes. Aj vďaka tomu sú búrky na východe intenzívnejšie, nakoľko studený front prichádza do veľmi teplého prostredia.

Zrážky tak stiahnu saharský prach na zem a v nasledujúcich dňoch si od neho oddýchneme. Ďalšia vlna dorazí počas prvého júlového víkendu.

Situáciu pozorne sledujeme

Dnešné dianie s búrkami na východe krajiny sledujeme v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

 

Aktuálnu polohu búrok zobrazuje aj náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd