Všetky oči na oblohu. Čaká nás vrchol letnej astronomickej sezóny. Prichádza vyvrcholenie Perzeíd

Zuzana Macháčová

Už cez víkend budeme mať možnosť obdivovať vyvrcholenie roja Perzeíd. Tento rok budeme môcť vidieť asi 50 až 80 meteorov za hodinu.

Každý rok rozžiaria letnú nočnú oblohu obľúbené Perzeidy, ktoré svoj vrchol dosahujú v prvej polovici augusta. Ide o veľmi obľúbený meteorický roj, ktorý je jedným z typických symbolov astronomického leta. 

Už tento víkend to vyvrcholí

Tak ako vždy, tak aj tento roku vyvrcholia medzi 12. a 13. augustom. V týchto dňoch teda počet "padajúcich hviezd" na oblohe stúpa. Za hodinu budeme môcť vidieť asi 50 až 80 meteorov. 

Podmienky na pozorovanie nebeského divadla by mali byť priaznivé. Mesiac je v takej fáze, že v tom čase nebude výrazne svietiť.

Pre pozorovanie Perzeíd si treba nájsť najlepšie tmavé miesto, ktoré neruší svetelný smog, ideálne niekde v horách alebo vo vyššie položených miestach.

Meteory je možné vidieť už aj teraz

Meteorický roj je však aktívny už v týchto dňoch a meteory možno pozorovať každý deň na nočnej oblohe, avšak ich frekvencia nie je natoľko častá, ako práve počas vrcholu. 

Perzeidy sú veľmi rýchle a pomerne jasné na oblohe. Často zanechávajú po sebe aj svetelnú stopu. Jasný Perzeid má typický zelený začiatok stopy a červenobiely koniec.

Nezabudnite teda pozerať cez víkend  na nočnú oblohu a vychutnajte si augustové vyvrcholenie Perzeíd.   

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd