Vodiči by to mali vedieť. Ako správne jazdiť v daždivom počasí?

Dominik Cenkner

Na Slovensku už niekoľko hodín, ba môžeme povedať až dní, prší. Miestami aj intenzívne. Ponúkame vám preto zopár rád, ako v takomto počasí cestovať autom o niečo bezpečnejšie.

Daždivé počasie sa môže podpísať pod množstvo dopravných nehôd, ktoré sa môžu skončiť aj horšie ako len pokrčenými plechmi. Dobrý vodič by mal poznať zásady, ktoré sa oplatí dodržiavať v prípade daždivého počasia. 

Všetko začína pred samotnou jazdou

Keď niekam cestujem, skontrolujem si auto, zvonku i zvnútra. Tak sa to učí aj v autoškole. Platí to pri každej jazde, zvlášť, keď vonku prší, resp. sa to môže očakávať. 

Je dobré, ak vyrazím v predstihu. Ak mi cesta do práce trvá približne 15 minút, vyrazím z domu o niečo skôr ako obvykle. Vyhnem sa tak nervozite, ak niekde „ostanem visieť“ a môžem jazdiť pomalšie ako obvykle.

Základom sú pneumatiky. Ak majú správnu hĺbku dezénu a sú dobre nahustené, výrazne sa tým znižuje riziko problémov. 

Rovnako dôležité sú stierače. Skontrolujte si, či vám dobre stierajú. Môže vám to pomôcť v prípade hustého dažďa. 

Nezabudnite ani na svetlá. Ak prší, odporúča sa zapnúť manuálne stretávacie svetlá, a to aj keď iba slabo mrholí. Ostatné autá vás uvidia oveľa ľahšie, no rovnako vás budú vnímať aj chodci.

Samozrejme, treba myslieť na to, že svetlá musia byť dobre nastavené, inak spôsobíte nebezpečné oslepenie. Zadné hmlové svetlá by ste mali zapnúť iba vtedy, ak je dážď naozaj hustý – porovnateľný s hustou hmlou.

Ilustračné foto, zdroj: TASR
Ilustračné foto, zdroj: TASR

Niekoľko zásad počas samotnej jazdy

Vyššie spomenuté body som si prešiel, zapol si pás, naštartoval, zapol svetlá a vyrazil na cestu. Čo robiť, keď počas jazdy prší? Tu je niekoľko zásad:

  • nepoužívajte tempomat - počas dažďa nepoužívajte tempomat, znižuje ostražitosť a pri aqaplaningu zapríčiní zrýchlenie
  • sústreďte sa na cestu - stíšte si rádio, mobil si odložte bokom taktiež a plne sa venujte riadeniu vozidla
  • jazdite pomalšie - nezabúdajte na to, že počas dažďa je brzdná dráha automobilu až dvojnásobná
  • nejazdite cez mláky - niektorí vodiči robia presný opak, mláky vyhľadávajú. Vy sa im radšej vyhnite, neviete, čo tam je, môže tam byť aj veľká diera, ak nie je iná cesta a musíte cez mláku prejsť, po prechode usušte brzdy a to jemným klepnutím na brzdový pedál
  • najčastejšie môže pri mokrej vozovke dôjsť k šmyku či aquaplaningu - v takom prípade určite neskáčte na brzdu, tú len udržujte v stálom tlaku a vytočte riadenie v smere šmyku

Pozor na aquaplaning

Aquaplaning väčšinou vzniká pri rýchlostiach vyšších ako 80 km/h, ale pri malých hĺbkach dezénu (napr. pri opotrebovanej pneumatike) môže nastať aj pri oveľa nižších rýchlostiach. Auto sa vtedy stáva absolútne nekontrolovateľné.

Ak sa do aquaplaningu dostanete, v žiadnom prípade nebrzdite ani nepridávajte plyn a zbytočne netočte volantom. Kolesá sa snažte držať v priamom smere, pomaly povoľte pedál plynu a zošlapnite pedál spojky. Odpor vody by malo auto spomaliť a pneumatika by sa mala opäť dostať do kontaktu s vozovkou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd