Voda v Stupave sa ustaľuje. Ešte však nie je koniec

Veronika Sádovská

Stupavský potok dnes spôsobil v meste poriadny rozruch a hladina vody v uliciach už stagnuje, postupne by mala začať klesať. Povodňové stupne tam však bude potok dosahovať ešte niekoľko dní.

Vybrieženie malého potoka v Stupave dnes spôsobilo doslova katastrofu. Mesto pri Bratislave zaliala voda a úplne zničený je aj areál miestneho kaštieľa, v ktorom sídli domov sociálnych služieb.

Dôchodcov premiestnili na vyššie podlažia a kaštieľ už zásobujú aj humanitárnou pomocou, keďže sklad potravín ostal zaplavený. Park pri ňom je ale na nepoznanie. Podmáčané stromy popadali, na niektorých miestach je zrútený aj kamenný múr.

 

Obyvatelia si pomáhali navzájom

Svetielkom nádeje sa stala dobrosrdečnosť a súcit miestnych. Tí, ktorí mali to štastie neboli zasiahnutí vodou, pomáhali pri vrecovaní piesku či ako dobrovoľníci či poskytovali iným obyvateľom svoje domáce čerpadlá na vodu. Okrem profesionálnych pomáhali aj dobrovoľní hasiči a to hlavne v areáli spomínaného kaštieľa.

Voda zaplavila aj vodovodnú šachtu a mnohí nemajú vo svojej domácnosti pitnú vodu, ktorú pre nich dnes rozvážala cisterna. Okrem toho na niekoľko hodín vypadla v meste aj elektrina a obyvatelia zháňali benzínové čerpadlá, keďže tie elektrické nefungovali.

Pomoc prisľúbili aj psychológovia z organizácie IPčko, ktorí zriadili špeciálnu krízovú linku na zvýšenú potrebu krízovej psychologickej pomoci a sú pripravení v prípade núdze vyraziť do terénu. Linka platí pre všetky oblasti Slovenska, ktoré zasiahla povodeň.

 

Preplnená kanalizácia

Už od dnešného rána bola v Stupave doslova preplnená kanalizácia. Viackrát upozornili a žiadali obyvateľov, aby nevypúšťali vodu zo svojich domov do verejnej kanalizácie, ktorá potom nestíhala odvádzať zrážky.

Hoci sa na väčšine nášho územia dnes vyčasilo, práve v tejto oblasti Slovenska aj dnes lokálne intenzívnejšie pršalo a spadlo tam ďalších približne 20 mm zrážok a ďalšia vlna zrážok postúpi cez naše územie dnes v noci. Povodňové stupne tam bude potok dosahovať ešte aj počas týždňa.

Fotografie zo Stupavy nájdete v galérii pod článkom. Situáciu v súvislosti s povodňami neustále pozorne monitorujeme a všetky dôležité informácie nájdete v našom online textovom prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd