Voda siahala až po strechy áut. Takéto zrážky tu neboli viac ako 80 rokov

Voda siahala až po strechy áut. Takéto zrážky tu neboli viac ako 80 rokov
Zuzana Macháčová

Zatopené diaľnice, zaplavené budovy, nedostatok elektriny – to boli ťažkosti po silných dažďoch. Takéto zrážky v krajine neboli už vyše 80 rokov.

Silné lejaky spôsobili množstvo problémov ako napríklad zatopili diaľnice, zaplavili budovy a spôsobili rozsiahle výpadky elektriny.

Takéto výdatné zrážky zasiahli v utorok predpoludním metropolitnú oblasť Toronta. Podľa miestnych médií spadlo na medzinárodnom letisku Pearson približne 100 litrov zrážok na meter štvorcový a v centre mesta 76 l/m2.

Podľa agentúry Environment Canada, agentúry monitorujúcej počasie v Kanade, bol teda prekonaný denný rekord zrážok stanovený v tomto meste v roku 1941.

 

„Moje auto bolo úplne zaplavené. Čakal som asi dve hodiny na odpoveď z akejkoľvek služby. Keď dorazili, všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Vytiahli ma z auta, lebo prehľadávali zatopené oblasti," povedal Brandy Rolle, obyvateľ Toronta, v rozhovore pre Reuters.

Diaľnice pod vodou

V utorok popoludní vyhlásili metropolitné úrady povodňovú výstrahu a varovali, aby sa ľudia nezdržiavali v blízkosti riek a jazera Ontario. Zaplavená bola stanica metra Union Station, jeden z najdôležitejších dopravných uzlov v Toronte. Zaplavený bol aj úsek diaľnice 410 vedúci na letisko v meste Missisauga, ktoré je súčasťou Toronta.

Na ceste uviazlo niekoľko áut. Uzavretá bola aj cesta Don Valley Parkway (DVP), hlavná dopravná tepna na východnej strane Toronta. Ako informovali médiá, hasiči zachránili pred povodňou v DVP 12 ľudí. V Missisauga zaplavilo jednu z ulíc, kde skončilo pod vodou 50 áut. Záchranári kontrolovali všetky autá, aby sa uistili, že vo vnútri nezostali zakliesnení vodiči.

V skorých popoludňajších hodinách, bolo v Toronte bez elektriny 167 000 zákazníkov. O osem hodín neskôr bolo stále okolo 50 000 ľudí bez elektriny.

Čoraz bežnejší jav

Médiá citovali meteorológov, ktorí poveternostnú situáciu v utorok označili za výnimočnú, pretože nešlo o jednu búrku s lejakom, ale o sériu búrok s lejakom, ktoré prešli cez Toronto.

 

Zrážky boli veľmi intenzívne, spadlo do 30 l/m2 zrážok za pol hodiny. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný v roku 2013 - v Toronte spadlo 126 l/m2 zrážok.

Špecialisti poukázali na to, že mesto nebolo prispôsobené výdatným zrážkam, ktoré boli v dôsledku klimatických zmien čoraz častejšie.

V Toronte zmizlo veľa nerozvinutých území a mokradí, ktoré predtým absorbovali prebytočnú vodu. Starostka Toronta, Olivia Chowová, počas utorkovej tlačovej konferencie uviedla, že mesto očakáva, že počet výdatných zrážok sa za 15 rokov zdvojnásobí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd