Vo Zvolene a okolí padajú 5 cm krúpy. Pozrite na tú spúšť

Dominik Cenkner

Intenzívne búrky v stredu popoludní zasiahli najmä Banskobystrický kraj. Kritická situácia je vo Zvolene a jeho okolí. Problémy spôsobujú intenzívne zrážky, ale aj krúpy, ktoré dosahujú priemer aj 5 cm.

Zvolenom a jeho blízkym okolím sa prehnali mimoriadne silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav hovorí o „veľmi silnej supercelárnej búrke s prívalovým dažďom, veľkými krúpami s priemerom aj 5 centimetrov a silným vetrom.“

Práve kombinácia veľkých krúp a silného vetra je pre ľudí nebezpečná. Spôsobiť môžu veľké škody.

Podľa dostupných informácií však najviac problémov spôsobuje veľké množstvo zrážok, ktoré pri búrkach padá. Pod vodou sa tak ocitla aj časť Zvolena.

 

Časť Zvolena zaplavila voda

Priamo vo Zvolene sa oficiálna zrážkomerná stanica nenachádza, ale vzhľadom na ulice, ktoré sa ocitli pod vodou je jasné, že zrážok bolo viac než dosť. Z neoficiálnych staníc vyplýva, že v meste mohlo spadnúť okolo 40 mm zrážok v priebehu hodiny.

Najmä západná časť mesta sa tak ocitla pod vodou. Vodiči musia jazdiť opatrne.

Ako informuje TASR, Júlia Zeleňáková z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici uviedla, že zo Zvolena zatiaľ mimoriadnu situáciu pre búrky nehlásili. Hasiči po nej odstraňovali popadané stromy z ciest. Bola to aj technická pomoc pri odčerpávaní vody z pivníc.

Búrky sprevádzalo aj krupobitie

Okrem lejakov popoludňajšie búrky sprevádza aj krupobitie. Krúpy sú veľké a dosahujú priemer aj 5 cm.

Môžu tak spôsobovať aj škody, a to najmä na strechách budov, prístreškoch či autách. Zvlášť teda na tých, ktoré nie sú zaparkované v garážach.

Za zmienku stojí aj výrazná blesková aktivita. Dnes sme už prekonali 20 tisíc zaznamenaných bleskov. Okolo 17:45 h sme na čísle 22 429. S búrkami treba počítať aj v nasledujúcich hodinách. Do polnoci tak toto číslo ešte porastie.

Intenzívna búrka sa rozširuje

Z oblasti Zvolena aktuálne táto silná búrka postupuje do širšieho okolia Krupiny. Treba si tak postupne dať pozor v celom okrese Krupina a postupne aj v okrese Veľký Krtíš.

 

 

 

V platnosti sú výstrahy

V okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Detva a Banská Štiavnica platí výstraha tretieho stupňa pred búrkami. SHMÚ varuje aj pred silným dažďom. Spadnúť môže 60 milimetrov zrážok za 30 minút. Vietor môže fúkať rýchlosťou 125 km/h. Objaviť sa môžu krúpy s priemerom približne päť centimetrov.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal aj hydrologické výstrahy. Pre okres Banská Štiavnica dokonca až 3. stupňa. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.). Výstraha platí hlavne pre okolie (Banského Studenca, Kozelníka, Banskej Štiavnice, Prenčov).“ dodáva SHMÚ.

Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd