Vo svete sa objavila anomália. Nové El Niño prekvapilo vedcov

Vo svete sa objavila anomália. Nové El Niño prekvapilo vedcov
Veronika Sádovská

Vedci opísali „nové El Niño“ – anomáliu počasia, ktorá formuje počasie vo svete. Objavuje sa v Tichom oceáne neďaleko Austrálie a zasahuje celú južnú pologuľu. Podľa výskumníkov by objav mohol pomôcť vytvoriť presnejšie klimatické modely a predpovede počasia.

El Niño a La Niña patria medzi známe anomálie, ktoré formujú svetové počasie. Zmeny povrchovej teploty východnej časti Tichého oceánu ovplyvňujú atmosféru a prinášajú miestami ničivé suchá a v iných regiónoch zase prudké búrky a lejaky.

Podľa výskumu publikovaného v časopise „JGR Oceans“ to nie je jediná interakcia medzi oceánmi a atmosférou, ktorá formuje poveternostné podmienky.

 

Globálna reťazová reakcia

Vedci použili pokročilé klimatické modely na analýzu 300 rokov atmosférických podmienok Zeme. Pomocou údajov o atmosférickom, oceánskom a morskom ľade výskumníci identifikovali opakujúci sa model zmien teploty povrchu oceánu na južnej pologuli. Dostal názov „Southern Hemisphere Circumpolar Wavenumber-4 Pattern“ alebo skrátene SST-W4.

Tepelná anomália pochádza z malej oblasti Tichého oceánu neďaleko Austrálie a Nového Zélandu v miernych zemepisných šírkach. Vzhľadom na veľké množstvo slnečného svetla, ktoré tam počas austrálskeho leta dopadá, je región citlivý na zmeny teploty. V závislosti od toho ako dobre je povrchová voda premiešaná, sa oceán môže zahriať viac alebo menej ako zvyčajne.

Táto zdanlivo lokálna anomália spôsobuje globálnu reťazovú reakciu v atmosfére. Sprevádzaná intenzívnymi západnými nárazmi vetra spôsobuje lokálne zníženie alebo zvýšenie teplôt oceánov. Vzor vytvára štyri striedajúce sa teplé a chladné oblasti na južnej pologuli, ktoré formujú miestne poveternostné podmienky.

 

Klimatický spínač

„Je to ako nájsť nový spínač pre klímu na Zemi. Ukazuje, že aj malá oblasť môže mať ďalekosiahly vplyv na globálne počasie a klimatické vzorce,“ uviedol hlavný autor analýzy Balaji Senapati z Britskej univerzity v Readingu. „Pochopenie tohto vzoru počasia môže výrazne zlepšiť predpoveď počasia a klímy, najmä na južnej pologuli a zlepšiť našu schopnosť predpovedať extrémne výkyvy počasia," dodal.

Vedci zdôraznili, že oceán hrá veľmi dôležitú úlohu pri vzniku anomálií počasia. Keď sa presúvajú do iných oblastí sveta, ovplyvňujú atmosférické podmienky vrátane intenzity nárazov vetra. Silnejšie poryvy spôsobujú intenzívnejšie premiešavanie vody a transport tepla do väčších hĺbok, čo následne anomáliu zintenzívňuje. Týmto spôsobom je cyklus riadený sám.

SST-W4 sa vyskytuje nezávisle od iných známych systémov počasia v trópoch, ako sú El Niño a La Niña. To naznačuje, že bol vždy súčasťou zemskej klímy, ale až teraz si ho vedci všimli a opísali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd