Víkend bude horúci a potom dorazí front. Budú BÚRKY opäť silné?

Víkend bude horúci a potom dorazí front. Budú BÚRKY opäť silné?
Peter Minárik

Slovensko čaká horúci víkend, no na záver víkendu sa pred naše územie dostane studený front. Ten hrozí tým, že do našej oblasti prinesie potencionálne búrlivé počasie. Budú búrky výrazné?

Na našom území opäť zavládlo príjemné, slnečné počasie, ktoré prináša tlaková výš so stredom nad Ukrajinou. Táto tlaková výš sa teraz začína rozširovať cez východný Balkán a Grécko až nad Afriku, čím sa do našej oblasti začína dostávať teplejší vzduch z Afriky.

Už dnes sme na našom území zaznamenali prvé tridsiatky, no v nadchádzajúcich dňoch bude na našom území ešte teplejšie. Počas nedele to však zaváňa možnými búrkami, ktoré sa celkom určite vytvoria pred Slovenskom.

Víkend bude slnečný a veľmi teplý

Počas víkendu nás najskôr čaká pokojné a veľmi teplé počasie. To bude naplno pod vplyvom tlakovej výše, ktorá na naše územie prinesie slnečné počasie.

 

V sobotu bude aj mimoriadne teplo. Maximálne teploty sa na viacerých miestach Slovenska dostanú nad hranicu +30 °C, avšak na juhozápadnom Slovensku by malo byť ojedinele až nad hranicou +35 °C.

Počas nedele sa očakáva mierne ochladenie, ale teploty by sa stále mali pohybovať cez hranicu +30 °C. Bude však aj viac oblačnosti, čo bude súvisieť s búrkovou činnosťou, ktorá bude hneď za našimi hranicami.

Budú búrky na našom území silné?

Počasie v Európe začne už o pár hodín ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie vlnu búrok, ktorá zasiahne západnú Európu aj väčšiu časť strednej Európy. Zatiaľ je však otázne to, v akej miere dorazia búrky na naše územie.

 

Všetko to bude závisieť od výraznosti tlakovej výše, ktorá ak bude mohutná, tak k nám jednoducho studený front nepustí. Ten by sa nakoniec mohol zastaviť tesne pred našimi hranicami.

Každý prepočet numerického modelu prichádza s iným variantom. Niektoré počítajú s tým, že búrky sa rozpadnú nad Českom a Rakúskom a iné behy hovoria o tom, že búrky sa síce budú rozpadať, ale čiastočne ovplyvnia v nedeľu aj počasie na krajnom západe a severozápade.

Víkend prinesie prevažne stabilné a teplé počasie, no v nedeľu večer si dajte pozor na možný výskyt búrok v regiónoch západného a severozápadného Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd