Vietnam zasiahol tajfún. Desaťtisíce ľudí museli evakuovať, okrem obrovských škôd hlásia aj obete

Dominik Cenkner

Tajfún Yagi zabil na severe Vietnamu najmenej 14 ľudí a 78 ďalších zranil po tom, čo tam v sobotu dosiahol pevninu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vietnamské úrady. Bilancia obetí tohtoročnej najsilnejšej ázijskej búrky tak presiahla počet 30.

Supertajfún dorazil podľa agentúry Reuters k vietnamskému pobrežiu okolo 13:00 miestneho času (8:00 SELČ). Úrady už dopredu zastavili prevádzku štyroch letísk vrátane kľúčového medzinárodného vzdušného prístavu v Hanoji a zrušili viac ako 300 letov v očakávaní tohtoročného najsilnejšieho ázijského tajfúnu.

Tajfún udrel na vietnamskú pobrežnú provinciu Quang Ninh a mesto Haiphong s rýchlosťou vetra až 149 kilometrov za hodinu, informovali štátne médiá. Napríklad v hlavnom meste Hanoji zabil ženu strom vyvrátený silným vetrom, ďalšie telo bolo nájdené blízko pobrežného mesta Halong, zatiaľ čo desiatka ľudí je teraz nezvestná na mori. Rovnako pod spadnutým stromom zomrel podľa štátnych médií 53-ročný motocyklista, píše agentúra Reuters.

Úrady na severe Vietnamu už skôr uzavreli letisko a evakuovali viac ako 50-tisíc obyvateľov. Tajfún predtým zasiahol južné pobrežie Číny, kde zabil dvoch ľudí a takmer stovku ďalších zranil.

 

Najsilnejšia búrka tohto roka

Podľa úradov boli v sobotu v niektorých častiach priemyselného pobrežného centra Haiphong s dvoma miliónmi obyvateľov prerušené dodávky elektrickej energie. V 12 severných provinciách, vrátane hlavného mesta Hanoja, boli uzavreté aj stredné školy.

Podľa agentúry AP sa očakávalo aj to, že supertajfún môže zasiahnuť provinciu Quang Ninh, kde sa nachádza známa zátoka Ha Long, zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Podľa miestnych médií boli zrušené stovky plavieb zátokou.

Nakoniec sa tak nestalo. Trasu tajfúnu zobrazuje nasledujúca grafika.

Trasa tajfúna Yagi
Trasa tajfúna Yagi, zoom.earth

Meteorológovia uvádzajú, že ide o najsilnejšiu búrku, aká sa tento rok v Ázii vyskytla. Rovnako tak ide o zatiaľ druhý najsilnejší tropický cyklón roku 2024.

 

Búrka na Filipínach zabila najmenej 16 ľudí. Sformovala sa na začiatku tohto týždňa východne od súostrovia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd