Viedňou preteká najmenej 100-ročná povodeň. Dunaj prepisuje históriu a ovplyvní aj Bratislavu

Peter Minárik

Dolné Rakúsko od dnešnej polnoci sužuje extrémne počasie, ktoré viedlo k vyhláseniu stavu prírodnej katastrofy. Množstvo zrážok, ktoré v tejto časti Rakúska, ktorá je hneď za našimi hranicami, spadlo je štyrikrát vyššie ako je septembrový mesačný priemer. Problémy sú aj na Dunaji, čo sa prejaví aj na stave Dunaja v Bratislave.

Dunaj prepisuje históriu

Na vodomernej stanici Korneuburg, ktorá je vstupnou bránou do Viedne dosiahol Dunaj o 19:00 výšku 758 cm, čo je podľa historických záznamov tretia najvyššia hladina na tejto stanici v histórii po nešťastných rokoch 2013 a 2002.

výška hladiny Dunaja pred Viedňou
výška hladiny Dunaja pred Viedňou

Prietok tu dosiahol 10200 m³/s, čo je štvrtý najvyšší prietok v histórii meraní. Nekompletné dáta sú z roku 1899. Vtedy Viedeň taktiež zasiahla v septembri povodeň, ale v tomto roku ešte hladinu nemerali. Zaznamenaný a uchovaný je len prietok.

zaznamenané historické prietoky
zaznamenané historické prietoky

Dunaj vo Viedni je oveľa vyšší, ako predpovedali pôvodné hydrologické predpovede. Naviac v oblasti naďalej prší. Voda z Viedne sa teraz valí do Bratislavy a je jasné, že hladina Dunaja v Bratislave bude kulminovať na vyššej hodnote, ako sa pôvodne očakávalo.

Primátor Viedne informoval, že Viedňou preteká 100- ročná voda. Úrad Dolnorakúskej krajinskej vlády upozorňuje, že síce hydrologické prognózy modely stále počítajú, ale situácia je veľmi komplikovaná a tieto predikcie reálny stav už nemusia zachytávať. Smerom na Slovensko sa bude povodňová vlna rozplývať, no v Hainburgu sa očakáva predbežne minimálne 30 až 50-ročná povodeň. Všetko to však bude závisieť od vývoja v nasledujúcich hodinách.

Stav katastrofy v Dolnom Rakúsku

Regionálne úrady nasadili 25 000 pracovníkov pohotovostných zložiek a okolo 1000 vojakov. Veľmi vážna situácia je v okrese St. Pölten, kde sa vylialo z brehov niekoľko vodných plôch a pretrhli sa menšie hrádze. Pod vodou je asi 120 domov.

Spojenie západ-východ je takmer nemožné

Západná diaľnica (A1) je pri St. Pöltene zaplavená a vjazdy do Viedne sú uzavreté. V súčasnosti navyše nepremávajú vlakové spojenia z východu Rakúska na západ. 

Južnú diaľnicu A2 pri hraniciach Viedne po Traiskirchen (okres Baden) uzatvorili, keďže ju zaplavila voda.

V dôsledku záplav bola zablokovaná aj juhovýchodná diaľnica A3 v oblasti Ebreichsdorf (okres Baden). Podľa ÖAMTC bolo v Dolnom Rakúsku neprejazdných viac ako 250 ciest.

V Dolnom Rakúsku je vyhlásený stav prírodnej katastrofy. Za uplynulých 24 hodín napršalo najviac na stanici Pyhra a to 191 mm. Mnohé stanice však prekračujú úhrn 100 mm.

úhrn zrážok za 24 hodín vo Viedni
úhrn zrážok za 24 hodín vo Viedni, zdroj: Amt der NÖ Landesregierung

100-ročná povodeň vo Viedni

Primátor Viedne Michael Ludwig pre ORF povedal, že hladina Dunaja vo Viedni dosiahla úroveň 100-ročnej vody. V dôsledku povodne sa vo Viedni zranilo celkovo 6 ľudí.

Viedenské metro muselo výrazne obmedziť premávku. Najkomplikovanejšia je situácia na linke U4.

protipovodňové práce na linke metra U4
protipovodňové práce na linke metra U4, zdroj: Wiener Linien

V okolí Viedne aj naďalej výrazne prší a Dolné Rakúsko, ako aj Viedeň očakávajú ďalšie vzostupy hladín. 

Slovensko sužujú povodne. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd