VIDEO: Ženú sa silné búrky a prinášajú downburst. Takto zmietol čerpaciu stanicu

VIDEO: Ženú sa silné búrky a prinášajú downburst. Takto zmietol čerpaciu stanicu
Veronika Sádovská

Spočiatku pokojný štvrtok sa počas popoludnia na juhu Nemecka stal doslova ničivým. Búrka, ktorá sa prehnala južným Bavorskom priniesla downburst a vietor doslova zmietol čerpaciu stanicu.

Predpovedná služba na dnešný deň vydala varovanie pred silným búrkami a supercelami pre oblasť západne od našich hraníc a konkrétne pre pohraničnú oblasť medzi Nemeckom a Rakúskom.

Predpoveď im naozaj vyšla a pred viac ako hodinou sa tadiaľto prehnala silná búrka s ničivým downburstom. Silný vietor a lejak natočili a zavesili na sociálne siete lovci búrok. V komentároch sa ich mnoho ľudí pýtalo či sú v poriadku, pretože to vyzeralo naozaj veľmi nebezpečne. Veď posúďte sami.

 

Vietor zmietol čerpaciu stanicu

Samotní lovci búrok v popise videa priznali, že ochranu pred silnou búrkou hľadali pod prístreškom čerpacej stanice a chvíľu na to, bol tento prístrešok zničený.

Downburst je silný zostupný prúd chladného vzduchu, ktorý spadne vo vysokej rýchlosti z oblakov a „rozleje“ sa na zem. Studený vietor sa po prepade vzduchu šíri všetkými smermi. Rýchlosť vetra môže dosahovať až do 60 m/s a je typický tým, že vyvracia stromy a spôsobuje veľké škody.

 

Búrka smeruje na východ

Táto búrka postupuje rýchlo smerom na východ a aktuálne už úraduje v Rakúsku. Podľa radarových snímkov môže okrem silného vetra prinášať aj krúpy a takisto má aj výraznú bleskovú aktivitu.

Na Slovensku očakávame búrky až v piatok večer, takže dnes si od nich oddýchneme. Pre aktuálnu predpoveď kliknite sem a ak chcete sledovať nielen tejto búrky, ale aj zrážok, môžete tak urobiť na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd