VIDEO: Voda zaplavuje už aj Slovensko. Stále výdatne prší, povodní bude dnes viac

Veronika Salayová

Včerajšie búrky dávali na Slovensku poriadne zabrať. Pod vodou sa ocitli hneď viaceré lokality. Pôda je už tak nasýtená, že k záplavám dochádza na našom území veľmi ľahko. Dnešok bude pre naše územie taktiež náročný, čo sa povodní týka.

Včerajší podvečer priniesol veľa problémov v podobe záplav. Najprv sa veľmi silná búrka prehnala Rimavskou Sobotou, kde vietor lámal stromy a voda zatopila centrum mesta, následne vytopili obec Častá neďaleko Bratislavy v Malých Karpatoch.

Následne búrky páchali škody na Považí, kde najhoršie obstála obec Dolné Kočkovce, kde stacionárna búrka trvala až dve hodiny.

Takéto dlhé trvanie búrky malo svoje následky − miestny potok sa vylial a voda zaplavila mnohé domy a ulice. Niektoré cesty ostali úplne neprejazdné. 

 

Úhrny zrážok sa na Slovensku vyšplhali nad 70 mm

Búrlivo ostalo aj počas večera a noci, pričom búrky sa presunuli viac na východ. Tieto búrky priniesli so sebou veľké množstvo vody. Úhrny zrážok na niektorých zrážkomerných staniciach presahujú 50 mm zrážok za posledných 24 hodín. 

Najviac napršalo v Skalitom, v Oravskom Veselom, Toryskách a na severovýchode v Malcove, kde sa úhrn vyšplhal na 71,6 mm zrážok.

V dôsledku výdatných zrážok rastú aj hladiny vodných tokov. Aktuálne dosiahol Dunaj v Bratislave 1. povodňový stupeň s výškou hladiny 665 cm a ešte bude rásť.

Pripravte sa na lejak a búrky

Počas utorka treba na Slovensku aj naďalej počítať so zamračeným a upršaným počasím. Zároveň sa však budú vytvárať aj búrky. Tie sa môžu sformovať prakticky kdekoľvek a očakáva sa ich tvorba aj v rámci zrážkového poľa, ktoré aktuálne prináša na naše územie dážď.

 

Vlna búrok a zrážok nás čaká až do utorkového večera, pričom najhoršia situácia bude na severe krajiny. Situáciu naďalej pozorne sledujeme. 

  

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd