VIDEO: Včerajšie počasie prialo „prachovým diablom“. Takýto vír pripomínajúci tornádo sa zjavil pri Trenčíne

Veronika Salayová

Prachové víry alebo prachoví diabli sú počas leta pomerne časté, no keď dosiahnu také rozmery ako napríklad včerajší vír pri Trenčíne, tak ide o fascinujúce divadlo, ktoré sa tak často nevidí. 

Včerajšie horúce a suché počasie prialo vzniku viacerých vzdušných vírov, nazývaných aj prachový diabol. Vyskytli sa vo viacerých kútov Slovenska, no azda najmohutnejší a najpôsobivejší sa zjavil pri Trenčíne na blízkom poli.

Tento jav síce nie je príliš vzácny, ale keď dosiahne také rozmery ako včera, tak ide o zaujímavú „podívanú“. Prachový vír vzniká v dôsledku prehriateho povrchu zeme a je pomerne častý počas jari a leta aj na našom území. 

 

Pripomína tornádo

Ide o jav, ktorý sa môže počas leta vyskytnúť prakticky kdekoľvek. Je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu. Sila vztlaku vetra pri takomto jave dosahuje 50 až 100 km/h. 

Ak vetrený vír na seba nadviaže aj prachové častice, reč je o prachovom víre, ktorý sa nazýva aj ako dust devil či prachový diabol. Je typický predovšetkým pre púštne oblasti našej planéty. Jeho tvar síce nápadne pripomína tornádo, ale jeho rozmery sú oveľa menšie.

Pre tento jav je charakteristické hlavne to, že ho nespôsobuje žiadna búrka, ako to býva v prípade tornáda, a teda nie je ani pripojený k žiadnej základni oblakov.

 

Tvorba veterného či prachového víru je zapríčinená silným zohrievaním pôdy, pričom prehriaty vzduch stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Tento kontrast vzduchových hmôt spôsobuje toto vírenie.

Pokiaľ vír dorazí nad chladnejšiu časť zemskej pôdy, napríklad nad trávnik, tak má tendenciu rýchlo zanikať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd