VIDEO: V Rusku napadol prvý sneh

Dominik Cenkner

V severozápadnej časti Ruska už vládne zima. Aspoň nateraz. V meste Vologda napadol prvý sneh. Zopakovala sa situácia spred roka, kedy prvý sneh napadol tiež začiatkom októbra.

V noci z utorka na stredu miestneho času napadol vo Vologde na západe Ruska prvý sneh tejto sezóny. Teploty klesli pod nulu a dážď sa tak zmenil na sneh.

Neočakáva sa však, že snehová pokrývka vydrží dlho. Očakávané teploty biely plášť roztopia.

Meteorológovia v Rusku prvý sneh očakávali

Meteorológovia už predtým varovali pred možným poklesom teplôt v polovici týždňa. V druhej polovici týždňa sa neočakávajú žiadne výrazné zrážky a priemerná denná teplota sa vráti na úroveň sezónnych priemerov.

 

Zaujímavé je, že v prípade prvého snehu vo Vologde sa zopakovala situácia spred roka. Vtedy rovnako v meste snežilo v prvých októbrových dňoch.

Pripomeňme, že Vologda je historické mesto v severozápadnom Rusku, zhruba 500 km severne od Moskvy. Mesto je sídlom rozľahlej Vologdskej oblasti. Žije tu približne 312 tisíc obyvateľov.

Mesto je jedným z najstarších v Rusku, spomína sa už v roku 1147. V roku 1901 tu nútene pobýval Boris Savinkov. Na jeseň 1918 žiadal T. G. Masaryk prezidenta Wilsona o americkú podporu československých légií pri postupe na Vologdu a Vjatku.

 

Dnes je dôležitým dopravným uzlom. Stretávajú sa tu železnice Moskva – Archangelsk/Vorkuta a Petrohrad – Kirov – Perm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd