VIDEO: V Portugalsku napadol prvý sneh

VIDEO: V Portugalsku napadol prvý sneh
Dominik Cenkner

V Európe sa pomaly, ale isto, o slovo hlási zima. Prvý sneh už napadol aj v Portugalsku. Už čoskoro možno so snežením počítať aj u nás.

V okrese Castelo Branco na východe Portugalska napadol prvý sneh. Zrážky, ktoré sú v tomto ročnom období nezvyčajné, prišli niekoľko dní po rovnako zriedkavej októbrovej vlne horúčav s teplotou takmer +30 stupňov.

Prvý sneh napadol v piatok v pohorí Serra da Estrela pri hraniciach so Španielskom. Portugalský vládny Inštitút pre more a atmosféru (IPMA) informoval, že sneženie na východe krajiny nasledovalo po poklese teploty vzduchu na takmer -1 stupeň Celzia.

Podľa predpovede IPMA sa aj v priebehu dnešného dňa očakáva ďalšie sneženie. Rovnako tak sa očakáva pokles teplôt v kontinentálnej časti krajiny.

 

Prvý sneh je v Portugalsku v tomto ročnom období raritou

Sneženie v októbri je v Portugalsku veľkou raritou, rovnako ako takmer 30-stupňové horúčavy. Takáto vlna horúčav pretrvávala od polovice mesiaca na väčšine územia krajiny.

Spolu s teplým počasím a silným vysušením pôdy spôsobeným nedostatkom dažďa vypukli v Portugalsku v posledných dňoch desiatky požiarov trávnatých plôch a lesov. Hasiči s ich hasením mali plné ruky práce.

Zima dorazí aj na Slovensko

Zimný charakter počasia sa čoskoro očakáva aj u nás. Zmenu oproti aktuálnym dňom prinesie prvý novembrový víkend.

Práve budúcu sobotu sa črtá spomínaná výrazná zmena v charaktere počasia. Ešte na konci októbra sa bude z Atlantiku snažiť nad centrálnu Európu nasunúť ďalšia tlaková výš, ktorá by predĺžila stabilné obdobie, no aktuálne sa zdá, že doslova prerazí tlaková níž, ktorá dá definitívne zbohom za stabilnému počasiu. Táto tlaková níž by sa mala prehĺbiť nad Pobaltím a okolo nej by k nám mal od severu preniknúť veľmi studený, pôvodom až arktický vzduch.

Ten k nám bude prúdiť medzi tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím a rozsiahlou tlakovou výšou so stredom nad Britskými ostrovmi. Znamená to teda, že by malo nastúpiť chladnejšie počasie, ktoré by mohlo byť pod úrovňou dlhodobého normálu, no o žiadnu extrému zimu nepôjde.

 

Napriek tomu sa treba pripraviť, že už na začiatku novembra nám hrozia aj vo vyššie položených mestách a obciach severného Slovenska prvé snehové zrážky. Pri denných teplotách od +2 do +8 °C by mohlo snežiť v takom Poprade, na Orave, či na Kysuciach. Viac podrobností nájdete v samostatnom článku >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd