VIDEO: V Passau voda opadá. Takto to tam aktuálne vyzerá. Najhoršie to bolo pred 11 rokmi

Peter Minárik

V nemeckom meste Passau voda dnes popoludní kulminovala na úrovni desiatich metrov. Toto nemecké mesto je známe svojimi častými povodňami. Má totiž špecifickú polohu. Pre nás je toto významné mesto v tom, že na základe vývoja v ňom vieme, čo nás čaká na Dunaji.

Bavorsko uplynulé dni sužovali 100-ročné povodne, ktoré sa vyskytli aj na horných úsekoch Dunaja. Pršať v Nemecku už prestalo a povodňová vlna sa teraz šíri cez Dunaj. To najhoršie však už Nemecko má za sebou.

Dnes o 13:00 v Passau kulminoval Dunaj na symbolickej hodnote 999 cm. Magickú 10 metrovú hranicu tak len tesne neprekročil. Dunaj od svojej popoludňajšej kulminácie poklesol o zhruba 30 cm a aktuálne dosahuje výšku 971 cm. Do rána by mal poklesnúť pod 9 metrov.

vývoj hladiny v Pasove
vývoj hladiny v Pasove, Bavorský štátny úrad životného prostredia
 

Najvýraznejšia povodeň za uplynulé roky

Podľa dát ide v Passau o najvýraznejšiu povodňovú vlnu za uplynulých najmenej 10 rokov. Voda zaplavila staré mesto a aj sútok s riekou Inn.

zaplavený Pasov
zaplavený Pasov, foto: Unwetter Deutschland

V Passau sa zlievajú tri rieky

Passau, mesto v Bavorsku na juhovýchode Nemecka, je známe svojou polohou na sútoku troch riek: Dunaja, Innu a Ilzu. Táto strategická poloha často spôsobuje problémy so záplavami.

 

Jedna z najhorších povodní v histórii mesta sa stala v júni 2013. Intenzívne dažde a následné záplavy spôsobili, že hladiny riek dramaticky stúpli. Voda dosiahla úroveň, ktorá nebola zaznamenaná od stredoveku, konkrétne od roku 1501. Hladina Dunaja v Passau dosiahla 12,89 metra, čo je výrazne nad bežnou úrovňou.

Povodeň v roku 2013 spôsobila rozsiahle škody na infraštruktúre, historických budovách a súkromných majetkoch. Mnoho obyvateľov bolo evakuovaných a vznikli značné ekonomické škody.

Hoci má mesto zavedený systém ochrany proti povodniam, rozsah a intenzita tejto povodne prekročili očakávané kapacity a mesto sa muselo vyrovnať s významnými výzvami pri obnove.

Dnešná hladina Dunaja tak kulminovala o 3 metre nižšie ako doteraz historicky najvyššia v roku 2013.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd