VIDEO: V Česku sa pretrhla protipovodňová hrádza. Padajú prvé domy

Zuzana Macháčová

Nielen Poľsko, ale aj susedné Česko zasiahli obrovské povodne. Obrovský nápor vody pretrhol protipovodňovú hrádzu aj v Čechách. Nával vody už zhadzuje domy. 

Susedné Česko tiež čelí veľkej katastrofe. V Jeseníku a okolitých obciach zasiahnutých povodňami začali v nedeľu popoludní padať prvé domy, potvrdila starostka Zdeňka Blišťanová. 

„Naša činnosť je sústredená najmä na pomoc s evakuáciou obciam na Jesenicku a Šumpersku," uviedla polícia. V noci na nedeľu rozvodnená rieka Bělá strhla hlavnú cestu I/44 od Jeseníka do Českej Vsi a ďalej cez Piesočnú na Mikulovice. Podľa starostu Českej Vsi Petra Mudru je severný cíp kraja neprístupný zo všetkých strán.

Pretrhnutá protipovodňová hrádza

„Aktuálne sa nemožno dostať do mesta Jeseník. Komunikácie sú pod vodou a uzavreté. V Šumperku došlo na niekoľkých miestach k pretrhnutiu protipovodňových hrádzí,“ informovala pred poludním hovorkyňa polície Ivana Skoupilová.

 

Podľa dostupných informácií tam zasahuje armáda, ktorá spolu s hasičmi evakuuje obyvateľov. Táto oblasť je momentálne úplne nedostupná kvôli zaplaveným cestám.

Policajti žiadajú vodičov, aby do oblasti vôbec nejazdili. Mesto Jeseník vyzvalo obyvateľov, aby sa presunuli do vyšších poschodí alebo na strechy a vyčkali na záchranárov. Nápor valiacej sa vody nezvládli niektoré domy, ktoré začali padať. 

Pretrhnutá protipovodňová hrádza, zdroj: Jarda Prochazka
Pretrhnutá protipovodňová hrádza, zdroj: Jarda Prochazka

 

Sme odrezaní od sveta, celé mesto pláva, ale nie pokojnou vodou – ale divokou riekou. Väčšina ľudí zostala v zatopených domoch. Bolo to počas desiatich minút, voda sa zdvihla snáď o meter, nikto to nepredpokladal. Hladina Moravy ráno dokonca klesla, začali sme evakuovať sídlisko Holba kvôli pretrhnutej hrádzi – a odtiaľ sme takmer už neušli. Medzitým sa pretrhla hrádza pozdĺž Hanušovíc a zaplavilo nás to,“ popísal starosta tejto obce Marek Kostka. 

Prebiehajú evakuácie

Postupne boli evakuované stovky obyvateľov Jeseníka a Mikulovíc, kde sa vyliala z koryta Belá. Hajtman Jozef Suchánek (STAN) v celom Olomouckom kraji vyhlásil už v sobotu popoludní stav nebezpečenstva.

K evakuáciám už došlo aj v Opave, Krnove či Tešíne. Dohromady už bolo v Moravskosliezskom kraji evakuovaných asi 6 000 ľudí, z toho polovica v nočných hodinách.

 


Pre niektorých z nich, ktorí svoje domovy pôvodne odmietali opustiť, sa hasiči museli vracať so špeciálnou technikou alebo bolo nutné využiť vrtuľník, pretože už sa k domom nedokázali dostať pozemnou cestou.

Problémy na cestách

Nepriaznivé počasie a záplavy spôsobujú problémy na cestách. Neprejazdná je od rána diaľnica D1 v Bohumíne na Karvinsku. Už v noci sa D1 uzavrela v Ostrave, kde voda vo Svinove zaplavila pás v smere na Prahu, zatvorený zostáva kvôli výpadku technológií tunel Klimkovice.

Diaľnica D55 z Napájadiel do Hulína je opäť prejazdná. Cestári ju ráno uzavreli kvôli zaplaveniu vodou. Už od soboty, naopak, vodiči neprejdú po diaľnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku.

Neprejazdné sú aj cesty na Opavsku. Podľa údajov Riaditeľstva ciest a diaľnic ide napríklad o komunikáciu medzi Krnovom a obcou Krásne Loučky alebo Krnovom a Dolným Benešovom.

Slovensko sužujú povodne. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd