VIDEO: Ulicami veľkých európskych miest sa valí voda. Udrel tam medikán

VIDEO: Ulicami veľkých európskych miest sa valí voda. Udrel tam medikán
Dominik Cenkner

Už sme vás dnes informovali o nepriaznivom počasí, ktoré udrelo na juh Európy. Medikán priniesol do časti Španielska, Francúzska a Talianska intenzívne zrážky, ktoré vyvolali bleskové povodne.

Zlé počasie nedovoľuje obyvateľom talianskej Ligúrie žiadny oddych. Intenzívne zrážky sa najnovšie presunuli do Levanty. Kvôli silným dažďom stúpajú rieky a dochádza k záplavám.

Situácia je kritická vo východnej časti Janova a v Tigullio, kde sa rozvodnilo niekoľko potokov. V Sori sa hlavný prúd tamojšej rieky vylial, rovnako ako potok San Siro v Santa Margherita Ligure.

V Rapalle mestská správa zdvihla mobilný most a otvorila priedely pri ústí, aby uľahčila tok vody. Starostka Elisabetta Ricci oznámila, že zajtra, v piatok 18. októbra, budú školy zatvorené. „Zostaňte v bezpečí, zostaňte doma, v kanceláriách, vo vnútorných priestoroch,“ uviedla v príspevku na sociálnych sieťach. „Udržujte sa v bezpečí, zostaňte v spojení s inštitucionálnymi stránkami pre aktualizácie, monitorujeme každú oblasť mesta.“

 

Zatvorené školy či úseky ciest

Zajtra sa zatvoria aj školy v Lavagne. Aj pri rozsiahlych záplavách v Sestri Levante je hladina Gromolo znepokojujúca, zatiaľ čo rieka Petronio stúpla, ale ešte nie na kritickú úroveň.

Autostrade per l'Italia oznamuje zatvorenie úsekov ciest pozdĺž diaľnice A12 v oboch smeroch a výjazde z oboch východov z dôvodu záplav na bežných cestách. „Spomalenie dopravy v dôsledku poveternostných podmienok pretrváva v úseku A12 medzi Janovom Est a Sestri Levante v oboch smeroch. Neustále monitorovanie pokračuje s podporou dopravnej polície v oblastiach ovplyvnených výstrahou pred počasím, aby sa obmedzili nepríjemnosti a poskytla sa pomoc cestujúcim,“ píše Autostrade per l'Italia v poznámke.

Hrozia aj zosuvy pôdy

Výstraha pred nepriaznivým počasím zostáva v platnosti naďalej aj vzhľadom na pôdne podmienky, ktoré už spôsobili niekoľko zosuvov pôdy v rôznych častiach regiónu. Zrútenie suchého kamenného múru nastalo v oblasti Aurelia neďaleko Finale Ligure a zosuv pôdy vo Varazze si vyžiadal evakuáciu troch rodín.

Aj v Janove, Voltri, v oblasti Fabbriche, zosuv pôdy izoloval tri domy. Množstvo vody robilo aj problémy na cestách. V Janove boli pre záplavy uzavreté kruhové objazdy Tea Benedetti a Via San Giovanni d'Acri.

Medikán priniesol do Francúzska až 600 mm zrážok

Mimoriadne zlé počasie sužuje aj Francúzsko. V priebehu 24 hodín tam spadol neuveriteľný úhrn zrážok.

V regióne Ardeche za posledných 24 hodín napršalo viac ako 600 mm zrážok (Croix de Bauzon), v Mayers 490 mm, v Barnase 430 mm. Rieka Ardeche sa už na viacerých miestach vyliala a s ňou aj niekoľko ďalších sekundárnych vodných tokov.

Miestne úrady neodporúčajú nikomu cestovať kvôli početným záplavám a mnohým uzavretým cestám. V trinástich regiónoch od Francúzskej riviéry až po Prímorské Alpy (Maritime Alps) zostávajú školy zatvorené do odvolania.

Meteorológovia navyše očakávajú v postihnutých regiónoch ďalšie zrážky. Počas víkendu a začiatkom nového pracovného týždňa majú pribudnúť ďalšie stovky mm.

 

Dokazuje to aj model ICON-EU. Jeho grafické spracovanie si môžete pozrieť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd