VIDEO: Toto sa len tak nevidí. Kométa „zatienila“ aj slnečnú erupciu

Ema Bazhaykin

Slnečná erupcia, geomagnetická búrka, polárna žiara – to všetko sú výrazy, na ktoré si pomaly začneme zvykať aj na Slovensku. Všetku pozornosť si však pre seba v posledných dňoch kradne kométa Tsuchinshan-ATLAS, ktorá sa takto „špacírovala“ pred slnečnou erupciou na koronografe kozmickej sondy.

Nič neurobí fotografiu zaujímavejšou ako nečakaný hosť, ktorý sa objaví v pozadí. Čo ak je ale nečakaným hosťom kométa?

Presne to sa stalo 7. októbra kozmickej sonde Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), patriacej Európskej vesmírnej agentúre (ESA) a NASA, ktorá skúma Slnko.

Čakali slnečnú erupciu, prišla kométa

Vedci zvyčajne používajú pohľad z nástroja Large Angle Spectrometric Coronagraph (LASCO) SOHO na monitorovanie slnečnej aktivity.

 

Koronografy blokujú extrémne jasný slnečný disk, čo umožňuje vedcom lepšie pozorovať slnečnú aktivitu, ktorú by inak slnečné žiarenie skrylo.

Tento týždeň však do záberu vstúpila hrubá, jasná čiara z pravej strany obrázkov SOHO, pochodovala cez zorné pole a pohybovala sa smerom k hornej časti rámu.

Nakoniec bolo potvrdené, že tento biely objekt je kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, ktorá sa v týchto dňoch predvádza aj na Zemi.

Hlava kométy alebo kóma sa tiahne asi 209 000 km a jej chvost je dlhý asi 29 miliónov kilometrov, čo je dôvod, prečo zostala v zábere SOHO niekoľko dní.

Kométa Tsuchinshan-ATLAS, ktorá je tak blízko Zeme na svojej súčasnej trajektórii, je viditeľná aj pre astronómov a nadšencov na Zemi a dokonca aj pre astronautov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

 

Na záberoch môžete vidieť aj Merkúr

Na nových obrázkoch SOHO je aj ďalší klenot. Pri pohľade naľavo od slnečného disku môžete vidieť jasnú bielu guľu, ktorou je planéta Merkúr.

Snímky SOHO sa zaznamenávajú v reálnom čase, takže v pohľade LASCO môžeme vidieť začiatok objavenia sa kométy Tsuchinshan-ATLAS.

V momente, keď kométa kradne predstavenie, možno vidieť, ako sa od Slnka odlupujú obláčiky dymu. V skutočnosti ide o slnečné erupcie smerujúce do vesmíru.

Jednou z nich bola röntgenová erupcia, najsilnejší typ slnečnej erupcie, a sprievodná CME, ktorá vypukla v stredu 9. októbra a bola zaznamenaná SOHO.

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS však nebola jedinou, ktorá sa v týchto dňoch stretla so Slnkom.

Sonda STEREO-A, ktorá monitoruje Slnko, nasnímala pohyb kométy C/2023 P1 (Nishimura) v blízkosti Slnka a takisto nešťastnú udalosť, pri ktorej koronálny výron Slnka odtrhol plazmový chvost kométy.

Kedy pozorovať kométu Tsuchinshan-ATLAS?

Najideálnejšie podmienky na pozorovanie kométy Tsuchinshan-ATLAS zo Slovenska sú práve v týchto dňoch. Stačí už len počkať na lepšie počasie a vyjasnenie oblohy.

Kométa sa okolo 11. októbra objaví na večernej oblohe za súmraku, kedy by mohla mať okolo 19.00 h SELČ zápornú jasnosť, čo znamená, že bude veľmi jasná a bude mať pomerne jasný chvost.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd