VIDEO: Supercela pri Nových Zámkoch. Búrka napáchala spúšť

Peter Minárik

Pri Nových Zámkoch sa sformovala supercela, ktorá tu priniesla zatiaľ najnebezpečnejšie sprievodné javy. Hneď vo viacerých obciach v okrese Nové Zámky padali krúpy s priemerom aj viac ako 2 cm.

Cez naše územie sa dnes presúvali hneď dve výrazné búrky. Jedna sa formovala v oblasti Malých Karpát a z tejto časti postúpila smerom nad Považie, kde sa postupne rozpadla. Táto búrka bola nebezpečná predovšetkým tým, že prinášala intenzívne prívalové zrážky.

Veľa zrážok spadlo v celej oblasti Od Trnavy až po Trenčín, pričom najviac v rámci Malých Karpát. Stanica Dobrá Voda zaznamenala zrážkový úhrn až 50 mm.

Búrka zanikla až v oblasti Kysúc, no medzičasom sa začala nad Podunajskou nížinou vytvárať ďalšia búrka. V tomto prípade išlo o supercelu.

 

Búrka napáchala aj škody

Silná búrka sa prehnala okresom Nové Zámky a následne postupovala do oblasti Nitry. Táto búrka bola nebezpečná tým, že okrem vysokého počtu bleskov prinášala aj krúpy, ktorých priemer presahoval veľkosť 2 cm.

búrka priniesla až 2 cm krúpy
búrka priniesla až 2 cm krúpy, zdroj: Luboš Slíž
 

Náš čitateľ nás informoval o situácii v obci Rastislavice, kde búrka trvala zhruba 30 minút. Okrem krúp sa vyskytol aj silný vietor, ktoré lámal konáre a haluze.

Búrka v oblasti Vráblov prestala javiť supercelárnu štruktúru a postupovala ďalej cez Banskobystrický kraj nad Nízke Tatry.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd