VIDEO: Sopky Stromboli a Etna dávajú Talianov do pozoru. Láva sa už vo veľkom vlieva do mora

Veronika Salayová

V Taliansku vybuchli nie jedna, ale až dve sopky viac-menej v rovnakom čase − Stromboli aj Etna. Láva zo Stromboli sa už vlieva do mora a popol z Etny uzatvorilo letisko v Catanii, kvôli čomu mali mnohí dovolenkári hlavu v smútku. 

Etna, jedna z najaktívnejších sopiek sveta, zaznamenala v posledných dňoch intenzívnu aktivitu a rozžiarila oblohu pri meste Catania, zatiaľ čo láva zo Stromboli pri severnom sicílskom pobreží už steká do mora.

Taliansky vulkán Stromboli vybuchol v stredu vo večerných hodinách. Po erupcii zahalil ostrov hustý dym a po svahoch stekala láva pozdĺž Sciara del Fuoco. Prúd lávy sa vďaka vetru smeroval na neobývanú oblasť a láva už stiekla do mora, kde interreaguje s morskou vodou. Lodná doprava v tejto oblasti  bola prerušená. 

Minister civilnej ochrany Nello Musumeci uviedol, že vulkán Stromboli je pod dohľadom a dodal, že úrady zabezpečujú, aby boli v prípade núdze pripravené evakuačné plány. Hasičský zbor taktiež informoval, že preventívne zdvojnásobili počet hasičov na ostrove. 

 

Výbuch sopky prerušil mnohé lety

K erupcii na Etne došlo vo štvrtok, no sopka bola výrazne nepokojná už niekoľko dní predtým. Pri erupcii vychrlila sopečný popol do výšky až 4,35 kilometra, čo okamžite prerušilo leteckú dopravu v okolí. 

Okolo Catanie na východnom pobreží Sicílie sa obyvatelia presťahovali, aby mesto upratali po tom, čo ulice a autá zostali zadusené čiernym sopečným popolom. 

Na letisku v Catanii bolo zrušených najmenej 90 odchádzajúcich a prichádzajúcich letov, čo prerušilo plány približne pre 15 000 cestujúcich.

 


 Napríklad len Ryanair, ktorým malo v pláne letieť aj mnoho Slovákov, bol nútený zrušiť 42 letov – najviac zo všetkých leteckých spoločností.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd