VIDEO: Pri Splite horí obrovský požiar. Počas noci sa plamene dostali až k domom

VIDEO: Pri Splite horí obrovský požiar. Počas noci sa plamene dostali až k domom
Veronika Sádovská

Boj s požiarom, ktorý od pondelka zúri pri chorvátskom meste Split, pokračuje. V stredu večer sa požiar opäť aktivizoval, rozdúchal ho silný vietor. Podľa obyvateľov v jednom meste plamene v noci siahali do vzdialenosti 15 metrov od budov.

Pri turistami obľúbenom chorvátskom meste sa znova rozhorel rozsiahly požiar. Počas noci začali plamene ohrozovať prvé domy.

Plamene spozorovali v pondelok večer neďaleko mesta Žrnovnica blízko Splitu v Chorvátsku. Požiar vznikol po údere blesku a silný nárazový vietor spôsobil, že sa oheň veľmi rýchlo rozšíril. V stredu sa hasičom podarilo požiar čiastočne dostať pod kontrolu, no vo večerných hodinách sa opäť rozhorel pod vplyvom silného vetra.

 

Plamene len 15 metrov od domov

Podľa chorvátskeho hasičského zboru sa v noci najťažšie hasilo v okolí obcí Donje Sitno a Gornje Sitno. Na mieste bolo 250 hasičov s 80 kusmi techniky. Hasiči uviedli, že požiar bolo ťažké dostať pod kontrolu kvôli terénu, ktorý je navyše pokrytý vysokou suchou trávou.

„Toto je neprístupná oblasť bez cestnej infraštruktúry,“ vysvetlil veliteľ stráže zo Splitu Marinko Bogdan. „Nedá sa prejsť a je veterno.“

V noci sa plamene rýchlo rozšírili do ďalších oblastí a dostali sa veľmi blízko k domom. Obyvatelia obce Gornje Sitno informovali, že požiar horel len 15 metrov od budov. Ohrozený bol aj neďaleký cintorín. Požiar sa k nemu priblížil na vzdialenosť 200 metrov. V boji s katastrofou pomáhalo veľa miestnych dobrovoľníkov. Jeden hasič sa zranil.

 

Domy sa podarilo uchrániť

Mario Mikas, náčelník hasičského zboru, v rozhovore pre HRT opísal situáciu ako „rozsiahlu a zložitú“. Dodal: „Podarilo sa nám uhasiť niektoré časti požiaru a presunúť ho preč od domov v Žrnovnici, ale stále čelíme problémom pri Donje Sitno. Naším cieľom je zvládnuť tento front do rána."

Napriek pretrvávajúcej hrozbe hasiči úspešne ubránili desiatky obytných nehnuteľností, čím zabránili výraznejším škodám na domoch. Mikas upokojil verejnosť a uviedol: „Žiadne domy neboli poškodené." 

Ešte aj dnes ráno mnoho hasičov s týmto živlom bojovali a požiar sa podarilo čiastočne uhasiť. V priebehu dňa sa plánuje jeho hasenie zo vzduchu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd