FOTO: Pozostatky hurikánu LEE prinášajú búrlivé počasie do Európy. V Nemecku zosadlo aj tornádo

FOTO: Pozostatky hurikánu LEE prinášajú búrlivé počasie do Európy. V Nemecku zosadlo aj tornádo
Veronika Salayová

Ex-hurikán Lee prináša búrky a veľké množstvo zrážok do krajín západnej Európy. V Nemecku pri búrkach dokonca včera večer zosadlo aj tornádo, ktoré páchalo škody v obývanej oblasti. 

Hurikán Lee najprv ovplyvňoval počasie v Kanade a častiach USA, no následne sa jeho pozostatky dostali až do západnej Európy, kde taktiež prináša veľmi nepriaznivé počasie, aj keď už v mierne oslabenej forme.

Ex-hurikán najprv priniesol výdatné zrážky do Spojeného kráľovstva a odtiaľ počas včerajšieho dňa zamieril smerom do južného Nemecka a Švajčiarska.

Najhoršia situácia ohľadom búrok bola v západnej polovici Nemecka. V Eifeli dokonca pri silných búrkach zosadlo tornádo.

Poškodených 15 striech

Zábery zo sociálnych sietí ukazujú, ako tornádo udrelo vo štvrtok popoludní okolo 16:00 hod. a zanechalo za sebou vážne škody, dokonca aj zranených. 

Tornádo zničilo približne 15 striech v meste Nusbaum-Freilingen v okrese Eifel, neďaleko luxemburských hraníc. Pri tomto vyčíňaní tornáda sa dve osoby zranili, no išlo skôr o ľahšie zranenia. 

V ďalšej komunite Eifel, Hüttingen-Lahr, došlo v dôsledku silného dažďa aj k miernemu zosuvu pôdy, no nikto sa pri ňom nezranil.  Výdatné zrážky spôsobili, že bolo veľa pivníc v regióne zaplavených a popadalo aj množstvo stromov, v dôsledku čoho uzavreli niektoré cesty.

Až 60 tornád ročne

Ročne sa v Nemecku vyskytne okolo 40 až 60 tornád. Čísla však z roka na rok značne kolíšu a mnoho podozrivých prípadov zostáva otvorených a nejasných. Väčšina tornád má silu 0 až 2 na Fujitovej stupnici. 

Tornáda môžu zosadnúť takmer kdekoľvek na Zemi, pričom väčšina z nich sa vyskytuje na stredozápade Spojených štátov. Rýchlosť vetra nad 500 km/h pritom nie je ničím nezvyčajná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd