VIDEO: Povodňová vlna zrovnala poľské mesto so zemou. Počet obetí sa líši

VIDEO: Povodňová vlna zrovnala poľské mesto so zemou. Počet obetí sa líši
Veronika Sádovská

Zábery zničeného mesta Stronie Śląskie obleteli Poľsko. Teraz katastrofa naberá ešte desivejších obrysov. Počet obetí povodní v juhozápadnom Poľsku rastie, no ich počet sa líši.

Päťtisícová obec pod masívom Králického Snežníka sa stala jedným zo symbolov septembrových povodní v Poľsku. Zábery masívnej vlny po pretrhnutí priehrady, ktorá zničila mesto, obleteli svet.

Stronie Śląskie sa momentálne ani nepodobá tomu, ako vyzeralo len pred niekoľkými dňami. Zábery zo zničeného mesta vzbudzujú hrôzu.

 

„Vypadni, rúti sa vlna!“

„Zavolala som jej a kričala som: Gosio, čo najrýchlejšie vypadni,“ opisuje v reportáži denníka Gazeta Wyborcza Alicja Król. Obyvateľka mestečka Stronie Śląskie tým pomohla zachrániť život susedke Małgorzate Mazurek.

Hneď po ich úteku päťtisícové mesto prakticky zrovnala so zemou prílivová vlna z pretrhnutej retenčnej nádrže. Sypaná hrádza na riečke Morawce nevydržala prívaly vody z extrémnych zrážok, voda ju podmáčala a pretrhla sa.

Miestni sú nahnevaní

„Obraciam sa na vás so žiadosťou o pomoc. Je to katastrofa, prosím, pomôžte,“ hovorí na videu na sociálnej sieti zlomeným hlasom starosta mestečka Dariusz Chromec. Politik zároveň v komentároch čelí hnevu miestnych. Vraj neurobil dosť pre to, aby dôsledky neboli také katastrofické.

Náhla povodeň za sebou zanechala skazu nebývalých rozmerov. Brala cesty, domy aj ľudské životy. Úplne preč je napríklad opravený dom, v ktorom bola policajná služobňa, naproti voda poškodila základy panelových domov.

V utorok popoludní sa napríklad našlo vo vode niekoľko kilometrov za obcou telo päťdesiatročného muža. Išlo o majiteľa obchodu s elektronikou, ktorý býval s manželkou blízko rieky. Ani jeden z nich sa podľa denníka Gazeta Wyborcza neevakuoval, žena však prežila.

"Nechceli sa evakuovať, pretože opakovali, že prežili povodeň v roku 1997. Nikto ale nečakal, že to tentoraz bude úplne inak, že hrádza nevydrží a pretrhne sa," cituje denník obyvateľa mesta.

 

Počet obetí je rôzny

Počet obetí v Poľsku sa ale líši. Polícia hovorí o 10 obetiach v celom Poľsku, úrady hovoria, že ich je toľko len v samotnom Kladsku. Premiér Donald Tusk zakázal úradom zverejňovať onformácie o obetiach a smerodajné majú byť vyjadrenia polície.

Podľa neoficiálnych údajov je len v okolí Kladska niekoľko ľudí nezvestných a nikto o nich nič nevie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd