VIDEO: Po búrke zatopilo diaľnicu pri letisku Václava Havla v Prahe. Úsek D6 je pod vodou

Veronika Salayová

Búrky na čele studeného frontu postupujú územím Česka a už zasiahli aj Prahu. Pod vodou sa ocitla časť diaľnice D6 pri letisku Václava Havla. 

Dnešné búrky na čele postupujúceho studeného frontu, ktoré sa ženú Českom, sú veľmi nebezpečné, a to tým, že prinášajú veľmi vysoké úhrny vody za krátky čas.

Po prechode statických, resp. stále sa obnovujúcich búrok ostali dnes poobede už zatopené viaceré české obce, pričom najhoršie zrejme doteraz obišla obec Stachy, kde napršalo viac ako 100 zrážok a voda z tamojšieho potoka zaplavila doslova celú dedinu.

Stachy
Stachy, foto: Marty78/In-počasí

Búrky postúpili aj do Prahy, kde taktiež už páchajú škody. Vody pri búrke v Prahe bolo toľko, že nápor vody nezvládla časť diaľnice D6, ktorá sa ocitla pod vodou. 

Za krátku chvíľu dnes popoludním zaplavilo úsek pri letisku Václava Havla v Ruzině v Prahe, kde je množstvo vody a autá majú veľký problém s prejazdom. Situácia na diaľnici je aktuálne nebezpečná.

 

Búrky majú potenciál páchať škody

Na Zbirožsku napríklad taktiež spadlo podľa radarových odhadov okolo 100 milimetrov zrážok. Búrky sa prejavujú aj vo východných častiach Čiech a naďalej budú mať potenciál pre veľmi vysoké zrážkové úhrny.

Českí meteorológovia varujú, že dnešné búrky budú nebezpečné. Vietor môže vyvracať stromy a pôsobiť rozsiahlejšie škody na majetku, výpadky v energetike či problémy v doprave. Hasiči už teraz majú desiatky výjazdov, kde prevažne odčerpávajú vodu z pivníc. 

Neskôr veľmi silné búrky dorazia podľa meteorológov aj na Českomoravskú vrchovinu a do severovýchodných Čiech, večer potom na Moravu a do Sliezska. Búrky sa v dôsledku zvlneného studeného frontu budú na území Čiech vyskytovať celý večer aj noc. Na Morave budú mierne slabnúť, no stále budú mať potenciál páchať škody. 

 

Búrky postúpia aj na Slovensko

Tento studený front postúpi z Rakúska a z Čiech aj na naše územie, kde rovnako očakávame vznik silných a nebezpečných búrok s vysokými úhrnmi zrážok.

Pomerne búrlivo by malo byť na Slovensku po väčšinu noci, a to predovšetkým v Trnavskom, v Trenčianskom a čiastočne aj v Žilinskom kraji. Mapu okresov, kde sa dnes očakávajú búrky, nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd