VIDEO: Nočnú oblohu nad Európou rozžiaril horiaci objekt. Špekuluje sa, o čo ide

Veronika Salayová

Nad západnou a strednou Európou počas uplynulej noci pozorovali horiaci objekt, ktorý na prvý pohľad vyzeral ako bolid, no neskôr sa roztrieštil na menšie kúsky, ktoré leteli nočnou oblohou. 

Počas utorka sa okolo 21.30 hod. konala zaujímavá svetelná šou na nočnej oblohe. Nad západnou a strednou Európou pozorovali horiaci objekt, ktorý sa následne rozpadol a roztrieštil.

Túto nočnú šou pozorovali nad južným Nemeckom, Švajčiarskom, Rakúskom, severným Talianskom, ale aj Poľskom, tak je pravdepodobné, že ho mohli vidieť aj nad západným Slovenskom. 

Nie je celkom jasné, o čo išlo. Mohlo ísť o veľký meteor, ale je celkom pravdepodobné, že by to mohli byť aj kúsky vesmírneho odpadu, ktoré pri prechode zemskou atmosférou zhoreli. 

 

Vzhľadom na nízku rýchlosť tohto úkazu by to pokojne mohli byť kovové častice z kozmickej lode alebo satelity, napríklad aj Starlinky, ktoré takto veľkolepo žiarili pri opätovnom vstupe do atmosféry.

Nad hlavami nám lieta veľké množstvo vesmírneho odpadu

Na prvý pohľad ide o zaujímavé nočné divadlo, ale v skutočnosti je vesmírny odpad veľkou hrozbou pre ľudstvo, no o tejto téme sa veľmi málo hovorí. Nad hlavami nám doslova lietajú tony kovového šroty, a to nie je všetko.

Odborníci varujú, že jednotlivé nefunkčné objekty môžu kedykoľvek dopadnúť na zem. Ich pohyb je totiž nekontrolovateľný a je len otázkou času, kedy a kam dopadnú. 

Niektoré z nich sú na obežnej dráhe Zeme už viac ako 70 rokov. Podľa odborníkov ide doslova o „časované bomby“.

 

Dobrou správou je, že jednotlivé krajiny sa už snažia s vesmírnym odpadom bojovať a hľadajú riešenia, ako sa ich zbaviť, resp. eliminovať ich množstvo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd