VIDEO: Neuveriteľné zábery z Jeseníka. Takto to vyzerá po tom, čo opadla ničivá voda

Veronika Sádovská

Tieto neuveriteľné zábery vznikli po tom, čo v zdevastovanom Jeseníku opadla povodňová voda. Mnohým obyvateľom ostali len oči pre plač. Pred nimi sú ďalšie dni plné upratovacích prác, aby sa ich mesto dalo do poriadku.

Tento víkend sa zapíše do histórie Čiech a niekoľkých jeho miest. Jeseník je jedným z nich, avšak spomienky na 14. a 15. september nebudú pekné ani veselé. Povodňová vlna zasiahla naplno toto takmer dvanásťtisícové mesto a mnohým ostali len oči pre plač.

Prvé zábery plné hrôzy prišli, keď ulicami mesta pretekala voda, akoby to bolo koryto rieky, a tie ďalšie prišli teraz po tom, ako voda opadla. To, čo bolo predtým ulicami, záhradami či obývaným mestom, sa teraz naňho už nepodobá.

 

Hrôzostrašné zábery

Druhé zdesenie prišlo pre mnohých vtedy, keď uvideli ulice, v ktorých bývajú po tom, ako už voda opadla. Mnohí nechápali, že to je to isté miesto, kde ešte pred niekoľkými dňami pokojne žili.

Ako vidieť na videu, na uliciach okrem kaluží vody vidieť aj veľké kamene, trosky zrútených domov či zničené cesty a ulice. Z tejto spúšte sa budú spamätávať ešte veľmi dlho.

 

Skaza prišla rýchlo

V sliezskom obľúbenom kúpeľnom meste Jeseník na severe Olomouckého kraja. Práve odtiaľ pochádzajú aj mnohé zábery hrôzostrašnej povodne, na ktorých vidieť padať domy pod váhou silnej povodňovej vlny. Tá vznikla po tom, čo sa pretrhla hrádza.

Mesto Jeseník vyzvalo obyvateľov, aby sa presunuli do vyšších poschodí alebo na strechy a vyčkali na záchranárov. Tí ich postupne zachraňovali a mnohí už museli vyliezť až na strechy svojich domov.

Sme odrezaní od sveta, celé mesto pláva, ale nie pokojnou vodou – ale divokou riekou. Väčšina ľudí zostala v zatopených domoch. Bolo to počas desiatich minút, voda sa zdvihla snáď o meter, nikto to nepredpokladal. Hladina Moravy ráno dokonca klesla, začali sme evakuovať sídlisko Holba kvôli pretrhnutej hrádzi – a odtiaľ sme takmer už neušli. Medzitým sa pretrhla hrádza pozdĺž Hanušovíc a zaplavilo nás to,“ popísal starosta tejto obce Marek Kostka.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd