VIDEO: Nad Bratislavou sa objavila TROMBA. Ak by sa dotkla zeme, šlo by o tornádo v hlavnom meste

Veronika Salayová

Nad Bratislavou bolo včera možné pozorovať pomerne výraznú trombu. Ak by sa tromba dotkla zeme, šlo by o tornádo, ktoré by zrejme páchalo aj škody. 

V priebehu včerajšieho dňa zasiahli územie Slovenska početné búrky. Tie sa vyskytli prakticky na celom území, pričom boli sprevádzané aj nebezpečnými javmi. 

Spolu udrelo vyše 8 000 bleskov a objavili sa aj povodne a drobné krupobitie. V sérii búrlivých dní pokračujeme aj dnes, no tie včerajšie búrky priniesli nad Bratislavu aj meteorologický jav, ktorý označujeme ako tromba. 

Tromba nad naším hlavným mestom bola pomerne výrazná, rotovala, no nezostupovala dole k zemskému povrchu. Ak by tromba zostúpila a dotkla by sa zeme, zosadlo by tornádo. 

 

Tento scenár sa včera chvalabohu nenaplnil, lebo veterný vír by zrejme spôsobil škody v závislosti od jeho sily. Tromba je prakticky neškodný jav a nebezpečným sa stáva až pri spomínanom dotyku so zemským povrchom.

Tromba − zárodok tornáda

Pripomeňme, že tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný. 

Trombu nad Bratislavou sa podarilo zachytiť aj na video, kde je vidieť jeho mohutný tvar, no tento veterný vír už nemal dostatok síl mohutnieť a zostupovať, a následne zanikol. 

Posledné tornádo na Slovensku sa objavilo len nedávno a zosadlo v oblasti obce Kružno, neďaleko Rimavskej Soboty.

Čitateľ Martin natočil video zachytávajúce vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Analýza videa a radarových záberov potvrdila, že išlo o tornádo najslabšej kategórie. 

 

Dnes sa opäť treba pripraviť na búrlivý deň, ktorý môže priniesť aj nebezpečné sprievodné javy. Situáciu zo Slovenska, ale aj okolia sledujeme v našom ONLINE prenose, kde nájdete všetko dôležité.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd