VIDEO: Ľudí v Európe vystrašila obrovská žiara na oblohe. Meteor bol taký jasný, až desil

Veronika Salayová

Počas noci nad Portugalskom a Španielskom preletel veľmi žiarivý bolid, ktorý na pár sekúnd rozžiaril celú oblohu. Bol taký jasný, až to pôsobilo desivo. 

V noci zo soboty na nedeľu sa na oblohe nad celým Portugalskom a západnými časťami Španielska objavil taký žiarivý bolid, že ľudia ostali aj patrične vydesení. 

Žiara z tejto ohnivej gule bola taká jasná, že noc sa na pár sekúnd zmenila na deň so svetlomodrou oblohou, a dokonca na malú chvíľu aj oslepil. Keďže žiara bola ohromujúca, tento bolid sa jednoducho nedal nevšimnúť.

Dokonca mnohých aj vystrašil, lebo na prvý pohľad pripomínal vojenskú raketu a, ako vieme, v dnešnej dobe, keď v Európe zúri vojna, je každý tak trochu paranoidný.

Pátranie po meteoritoch 

Našťastie, išlo iba o meteor, ktorý bol väčších rozmerov. Pri prechode našou zemskou atmosférou zhorel, čo vyústilo do tejto veľkej žiary. Keďže išlo o väčší kus vesmírneho kameňa, je možné, že na zem dopadli aj úlomky.

 

Dnes ráno sa objavila aj správa, že meteorit bol nájdený v meste Pinheiro. Iné správy hovoria, že úlomok sa našiel aj v meste Castro Daire. Obe miesta sú od seba vzdialené 309 km.

Tieto informácie však nie sú overené, takže je nateraz otázne, či ide skutočne o meteority z uplynulej noci. Touto otázkou sa budú zaoberať odborníci. 

Mohol to byť aj SUPERBOLID

Sociálne siete zaplavilo množstvo videí z uplynulej noci. Jedno z videí prinášame aj my. Okrem videozáznamov sa objavilo aj niekoľko konšpiračných komentárov, no jednoznačne ide o bolid. Ak intenzitu jasu potvrdia odborníci, mohlo by ísť aj o superbolid. 

Ako vieme, extrémne jasné meteory sa označujú ako bolidy a zvyčajne musia byť na oblohe jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Ešte jasnejšie meteory sa zvyknú označovať ako superbolidy, no takých sme na Zemi zaznamenali pomerne málo. 

Ak úlomky z vesmírneho telesa, ktoré prejde atmosférou Zeme, „prežijú“ a dopadnú na povrch, stávajú sa z nich meteority. Meteorit teda môže pochádzať z asteroidu aj meteoroidu či kométy.

 


 Na to, či sa naozaj potvrdí aj existencia meteoritov a či išlo naozaj o superbolid, si budeme musieť ešte počkať. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd