VIDEO: Liptov zasiahla silná búrka. Dovolenkárom v známom campingu ničil stany downburst

Peter Minárik

Búrky už na našom území vyčíňajú a spôsobujú prvé škody. K tragédii mohlo dôjsť na Liptove, kde známy camping zasiahla silná búrka, ktorá priniesla downburst. Silný vietor lámal stromy a poškodil niekoľko stanov.

Počas včerajšieho dňa sa na našom území vyskytovali silné búrky, ktoré boli orografického charakteru a vďaka lokálnej, priaznivej dynamike sa na západe zhlukovali do väčších celkov a vyskytli sa aj silné búrky, ktoré páchali škody. V Červeníku a v Maduniciach sa vyskytol downburst, ktorý priniesol poryvy vetra s rýchlosťou až cez 105 km/h. Takto silný vietor páchal škody.

Downburst, po slovensky nepoužívané spojenie ozemplesk, sa vyskytol aj dnes a to na Liptove. Prehnal sa severnými časťami Liptovskej Mary a narušil pokojný deň dovolenkárom v známom campingu.

Silná búrka ničila stany

V oblasti Liptovskej Mary sa žiaľ nenachádzajú meteorologické stanice a je tu len niekoľko amatérskych staníc. Ani tie však downburst priamo nezasiahol. Maximálny poryv vetra na stanici, ktorá je 2 km od miesta incidentu, dosiahol rýchlosť 40 km/h. Na mieste udalosti však vietor fúkal oveľa viac. Naznačujú to škody.

 

Silná búrka s downburstom zasiahla obľúbený dovolenkový camping MARA. Silný vietor vyvrátil niekoľko stromov a poškodil niekoľko stanov. Pomerne nebezpečný incident sa zaobišiel bez zranení

Liptov zasiahol downburst
Liptov zasiahol downburst, foto: Radoslav Záhumenský

Ľudia po udalosti balia svoje stany a opúšťajú toto miesto.

Pre pripomenutie: downburst je náhly, silný zostupný prúd vzduchu, ktorý sa vyskytuje počas búrky. Tento jav nastáva, keď sa studený vzduch z výšky začne prudko rútiť k zemi, a keď dosiahne povrch, rozptýli sa do všetkých smerov. To spôsobuje veľmi silný vietor, ktorý môže byť nebezpečný pre lietadlá, budovy a stromy.

Downburst sa vytvára v búrkových mrakoch, kde dochádza k prudkému ochladeniu vzduchu, napríklad keď dažďové kvapky alebo krúpy padajú a odparujú sa v suchom vzduchu. Tento studený vzduch rýchlo klesá k zemi kvôli svojej vyššej hustote. Keď sa tento prúd dostane na zem, rozptýli sa horizontálne a spôsobí veľmi silný nárazový vietor.

 

Nebezpečné búrky mieria na východ

Počasie na našom území aktuálne ovplyvňuje studený front, pred ktorým k nám prúdi teplejší vzduch. Na východe sa teploty pohybujú nad hranicou +30 °C a do tohto prostredia vstupuje studený front, ktorý bude iniciátorom ďalších búrok, ktoré môžu byť aj silné.

Na západe a na väčšine stredného Slovenska sa už búrky neočakávajú, nakoľko je táto oblasť už za frontom a prúdi tu chladnejší vzduch. Presun búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd