VIDEO: Krúpy doslova bombardujú Slovensko. Majú do 4 cm a voda zaplavila už niekoľko obcí

Peter Minárik

Slovenskom sa ženú extrémne silné búrky. Ťažisko celej búrkovej situácie začína v okolí Banskej Bystrice a končí až nad Poľskom a nad Ukrajinou. Búrky prinášajú intenzívne prívalové zrážky a padajú aj veľké krúpy.

Priamo nad našim územím sa vytvoril rozsiahly búrkový systém, ktorý je mimoriadne intenzívny. Tento búrkový systém je stále v pohybe a naďalej sa rozširuje. Aktuálne sa už tiahne od južného Slovenska, cez oblasť Tatier, až po Poľsko a Ukrajinu. Neustále sa rozširuje a k jeho rozvoju bude dochádzať aj v nadchádzajúcich hodinách. Teraz zasiahne predovšetkým Košický kraj.

Medzičasom sa ďalší búrkový systém nachádza nad Rakúskom a nad Slovinskom a mieri nad Maďarsko. Vyzeralo to tak, že búrky predsalen zavítajú aj na krajný západ. To je však už minulosť. Na západe silnie vietor, ktorý tu dohnal z tohto zrážkového poľa aj chladný vzduch. Teplota tak už klesá a v Bratislave sa dostala z +30 °C len na +22 °C.

Ďalšie búrky sa už na západnom Slovensku nevyskytnú a väčšina územia zostane aj bez zrážok. To sa však rozhodne netýka stredného a východného Slovenska, kde búrky stále naberajú na intenzite.

Búrky vytopili niekoľko obcí

Naprieč Slovenskom sa tiahne rozsiahla línia búrok, ktorá nasáva veľmi teplý a vlhký vzduch. Búrky sa tak vyskytujú vo veľmi dobrom prostredí. To však prospieva ku extrémnym prejavom búrok. Búrky prinášajú predovšetkým prívalové zrážky a krúpy. Prívalové zrážky zaplavili napríklad obec Lokca na Orave.

Jedna z najviac postihnutých oblastí je Liptovská Teplička. Aj podľa radarových odhadov tu mohlo spadnúť niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Úhrny zrážok sa odhadujú medzi 40 až 50 mm. V obci najskôr padali veľmi veľké krúpy a následne výdatný dážď zaplavil časti obce.

Padajú veľké krúpy

Silné búrky však vyčíňajú aj inde. Problémom sú najmä veľmi veľké krúpy, ktoré dosahujú priemer aj niekoľkých centimetrov. Takáto krúpa spadla napríklad v Čiernom Balogu. Ďalšie veľké krúpy spadli aj na severovýchode.

Samuel Adame, Liptovský Mikuláš
Samuel Adame, Liptovský Mikuláš
Martina, Dúbravy pri Detve
Martina, Dúbravy pri Detve
Maroš Baláž, Vaníškovce
Maroš Baláž, Vaníškovce
Thomas Hewitt, Podpoľanie
Thomas Hewitt, Podpoľanie

Búrky, ktoré sa aktuálne ženú Slovenskom sú aj extrémne elektricky aktívne. Na našom území vyprodukovali už viac ako 10 000 bleskov, pričom lokálne udiera aj viac ako 5 bleskov na km2.

Celé pole búrok sa aktuálne sťahuje nad Košický kraj, kde v nadchádzajúcich minútach hrozia búrky s krúpami a s prívalovými zrážkami.

Búrky ustanú až vo večerných hodinách

Za studeným frontom, ktorý prináša búrky do oblasti východného Slovenska sa začína nad naše územie natláčať chladný vzduch. Vďaka nemu sa postupne situácia stabilizuje a v priebehu večerných hodín sa počasie upokojí. Počas zajtrajšieho dňa nás už čaká pokojnejšie počasie.

V pozore však buďte až do večerných hodín a to aktuálne najmä na východnom Slovensku. Všetko podstatné nájdete na našej hlavnej stránke >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd