VIDEO: Extrémne búrky páchajú škody. Vietor berie všetko, čo mu príde do cesty

Veronika Salayová

Kým na Slovensku panuje horúce a dusné počasie, úplne inú situáciu aktuálne zažívajú naši susedia. Na území Čiech sa sformovali dva búrkové systémy, pričom jeden je nebezpečnejší než druhý. 

Územím Česka práve prechádzajú dva búrkové systémy, ktoré prinášajú veľmi nebezpečné javy. Supercely produkujú krúpy, ktoré dosahujú nadštandardné rozmery.

Severnou časťou územia prechádza búrkový systém, ktorý prináša silný nárazový vietor o rýchlosti až 90 km/h. Aj tu sa vyskytujú krúpy, avšak nie také veľké na juhu územia. Tam sú dominantnými krúpiská s priemerom 8, a dokonca až 10 centimetrov. 

Okrem krúp je veľmi nebezpečným sprievodným javom aj spomínaný silný vietor na severe Čiech. Ani ten netreba podceňovať! 

 

Vietor páchal škody v meste Turnov

V meste Turnov na severe Čiech fúkal taký silný vietor, že vzduchom lietalo všetko, čo nebolo dostatočne zabezpečené. Napríklad pri zatepľovaní jedného s budov vietor napáchal poriadne škody.

Kusy zatepľovacieho materiálu vietor bral a lietali vzduchom. Samozrejme, mnohé z nich za polámali a poškodili, takže majiteľom po tejto búrke ostali len oči pre plač.

Svedkovia hlásia aj ďalšie škody na majetku po silnom nárazovom vetre v podobe viacerých strhnutých striech a iných menších škôd v dôsledku silného nárazového vetra. 

Severný systém by sa mal postupne presunúť do Poľska a ten na juhu smeruje k našim hraniciam. K nám by však mali doraziť len rozpadávajúce sa búrky a aj to len do krajných pohraničných oblastí. 

 

Búrlivo bude však u nás hlavne zajtra a sériu horúcich dní aj u nás ukončia búrky, ktoré sa postupne presunú zo západu na východ.

Dnes pre vás sledujeme vývoj počasia a búrok online.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd