VIDEO: Etna chrlí paru a plyny. Nad sopkou sa vytvorili aj vzácne dymové prstene

Veronika Salayová

Etna je v týchto dňoch opäť aktívna a do ovzdušia vypúšťa paru a plyny. Nad sopkou sa však objavuje aj vzácny jav, a to dymové prstene. O čo ide? 

Etna sa opäť v pondelok ozvala a začala chrliť paru a sopečné plyny. Objavili sa aj pomerne vzácne dymové krúžky, ktoré sa tak často nevidia.

Tieto dymové prstence môžu dosahovať priemer okolo 200 metrov a ich vznik nad sopkou vôbec nie je hrozivý, práve naopak.

Ide o krásny jav, ktorý je však chvíľkový, a vidieť na vlastné oči sa nepodarí hocikomu. 

Ako takýto prstenec vzniká?

Presný vznik tohto javu nie je úplne jasný. Krúžky dymu sa pravdepodobne vytvárajú vtedy, keď sa bubliny plynu pretláčajú cez úzky otvor v intervaloch.

Bubliny sa dostanú pod veľký tlak, explodujú a ženú horúcu paru nahor.

Keď sa vyvrhnutá para navinutá para dostane do kontaktu so vzduchom, kondenzuje a stáva sa viditeľnou podobne ako kondenzačné čiary.

Krúžky sú zvyčajne skrútené vetrom a po čase sa rozplynú. 

Podobné  dymové prstence sa naposledy nad Etnou objavili aj v októbri minulého roka. Vtedy sa dymové krúžky viditeľne otáčali okolo vlastnej osi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd