VIDEO: Dnes si pripomíname tretie výročie ničivého tornáda na Morave

Dominik Cenkner

Dnes, 24. júna, si pripomíname smutné tretie výročie ničivého tornáda, ktoré zosadlo na Morave len pár km od slovenských hraníc. Išlo o najničivejšie tornádo v našej oblasti v novodobej histórii. Zabilo 6 ľudí a prinieslo nepredstaviteľné škody. Z následkov tornáda sa obce spamätávajú dodnes.

Štvrtok, 24. jún 2021 o 19:20. To je čas, ktorý sa navždy vryje do histórie meteorológie v našej oblasti. Na Hodonínsku a Břeclavsku, len pár km od našich hraníc udrelo tornádo, ktoré si len málokto dokázal predstaviť. 

Pre množstvo obyvateľov Česka, ale aj Slovenska to bol spočiatku len ďalší zo série horúcich letných dní. Teploty sa vtedy šplhali aj nad +35 °C. Že sa možno niečo deje spozorovali obyvatelia v Bratislave, ktorí podvečer pozorovali nad mestom prekrásne mammaty na oblohe. O chvíľu neskôr začali prichádzať spoza hraníc neskutočné správy. 

Dodajme však, že mammaty samy o sebe nie sú predzvesťou ničivého vyčíňania počasia. Práve po tragickej udalosti na Morave si ich však ľudia takto spájať začali.

 

Tornádo malo výborné predpoklady

Meteorologické stránky a ústavy informovali nielen o horúcom letnom dni, ale aj o tom, že popoludní udrú silné búrky. Písala o tom predpovedná služba Estofex, ale aj my, web imeteo.sk.

Predpovedná služba Estofex nevylúčila možný výskyt tornáda, zdroj: estofex.org
Predpovedná služba Estofex nevylúčila možný výskyt tornáda, zdroj: estofex.org

„Dopoludnie je ešte na krajnom západe Slovenska ale aj v celej spomínanej oblasti hmlisté, prípadne sa tam vyskytuje nízka oblačnosť. Počas popoludnia sa začne tvoriť v oblasti Álp, severného Rakúska a južného Česka búrková oblačnosť, ktorá podvečer prerastie v intenzívne búrky. Búrky sa budú tvoriť vo výraznej dynamike.

Priať im bude silné výškové prúdenie, preto sa najskôr budú tvoriť supercelárne búrky. Tie sa očakávajú najmä na severe Rakúska a v Česku, s nižšou pravdepodobnosťou aj na krajnom západe Slovenska, kde môžu priniesť krúpy s veľkosťou aj viac ako 5 centimetrov! Naviac, smerom k strednému Slovensku stúpa strih vetra v nízkych hladinách troposféry. Najmä na Morave a na západe Slovenska tak nie je vylúčený ani vznik tornáda,“ uviedli sme na našom webe v osudný deň dopoludnia.

Vznik a postup tornáda

V podvečerných hodinách sa v okolí západného Slovenska začalo formovať množstvo búrok. Okolo 19:20 h, neďaleko mesta Břeclav, zosadol na zem vír, ktorý sa začal zväčšovať a vydal sa smerom k diaľnici D2. Tú prekonal a tornádo začalo postupovať smerom na východ.

Tornádo začalo naberať na sile a postupovalo cez husto obývané oblasti. Prešlo neuveriteľne veľkú dráhu, a to až 26 km, čo je aj na tornáda v USA pomerne veľa.

 

Postupovalo okolo slovenskej hranice cez obce Hrušky, Moravskú Novú Ves, Mikulčice, Ludice k mestu Hodonín a následne severovýchodne od mesta Hodonín zaniklo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd