Časť Banskej Bystrice je po búrke zaplavená. Ulice sú plné vody

Ema Bazhaykin

Okolo poludnia začali vznikať prvé búrky na strednom Slovensku, ktoré so sebou priniesli aj výdatné prívalové zrážky. Búrky sú totiž veľmi stacionárne. Krátko po druhej hodine zostali zaplavené ulice Banskej Bystrice. 

Štvrtok sa opäť nesie v znamení búrok, ktoré sa dnes začali vytvárať okolo poludnia na strednom Slovensku, búrlivo začalo byť už aj na východnom Slovensku. Doposiaľ udrelo na našom území takmer 500 bleskov. To však nie je všetko.

Búrky so sebou priniesli aj veľký úhrn zrážok. Situácia začína byť vážna v obci Kokava nad Rimavicou, kde za posledné 3 hodiny spadlo už 43,9 mm zrážok. Pre zaujímavosť – výdatné zrážky a s tým súvisiace prívalové povodne sa vyskytli v tejto oblasti aj presne pred rokom.

Výdatné zrážky zasiahli aj Banskú Bystricu vrátane centra. Podľa dát súkromných zrážkomerov spadlo v meste 40 až 50 mm zrážok, pričom v meste stále prší. Intenzita zrážok dosiahla lokálne intenzitu 85 mm za hodinu.

 

Dáta zo zrážkomerov naznačujú, že tie najvýdatnejšie zrážky spadli na okraji mesta. Pri štadióne SNP spadlo 47 mm. Pri Fakultnej nemocnici okolo 37 mm. Veľa zrážok spadlo aj na Kostiviarskej, kde zrážkomer eviduje 46 mm.

Časť Banskej Bystrice je pod vodou

Silná búrka s prívalovými zrážkami, ktorá zasiahla okrajové časti Banskej Bystrice, zaplavila niektoré cesty. Podľa informácii čitateľov sú zaplavené najmä cesty aj podchody. Zrážky zatiaľ neprestávajú na strednom ani východnom Slovensku.

Kým v západnej polovici Slovenska je aktuálne jasno, v strednej a východnej časti je búrlivo už od poludnia. Búrky vznikli v hornatej oblasti v širšom okolí Brezna a Hriňovej. V podvečerných a večerných hodinách sa búrky zrejme objavia aj západnejšie.

 

Búrky budú aj dnes viazané predovšetkým na orografiu a sprevádzané môžu byť prívalovými zrážkami, a to predovšetkým v oblastiach, kde budú búrky statické. 

Budeme vďační za vaše informácie z terénu. Poslať nám ich môžete na náš WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
29 °C / 12 °C
Beáta
Zajtra
Jasno
32 °C / 15 °C
Peter
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Melánia
Pondelok
Prehánky, búrky
27 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Búrky
28 °C / 12 °C
Berta
Streda
Občasný dážď
24 °C / 7 °C
Miloslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd