VIDEO: Búrok pribúda stále viac a viac a spôsobujú prvé problémy. Kde si dať pozor?

Zuzana Macháčová

Dnes nás zasiahla ďalšia vlna búrok. Búrok čoraz viac a viac pribúda a dokonca už spôsobujú aj prvé problémy. Silný vietor vyvrátil na cestu strom.

Počasie v našej oblasti stále ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa nachádza nad Balkánom. Po okraji tejto tlakovej níže sa do našej oblasti dostáva teplejší, no zároveň aj vlhší vzduch od juhu, v ktorom sa tvoria piatkové búrky. 

Dnešné búrky oproti tým včerajším sa tvoria rýchlejšie a je ich čoraz viac. Prvé búrky sa začali tvoriť predpoludním, a to na strednom Slovensku. 

Prvé problémy na cestách

Búrkové jadrá sa tvoria čoraz viac a búrlivo začalo byť aj na východe našej krajiny, kde sú už aj prvé problémy. Na záberoch je vidieť, že búrková činnosť je sprevádzaná intenzívnym dažďom, ale aj zosilneným vetrom.

 


V meste Spišská Nová vec je na Spišskej ulici vyvrátený strom, preto jazdite opatrne. Blesková aktivita sa postupne rozbieha. Doteraz udrelo cez 1380  bleskových výbojov a tento počet bude ešte s pribúdajúcimi hodinami narastať.

Blesková aktivita je čoraz výraznejšia, zdroj: bleskybourky.cz
Blesková aktivita je čoraz výraznejšia, zdroj: bleskybourky.cz

Piatkové búrky by nemali byť veľmi nebezpečné. Najnebezpečnejším sprievodným javom by mali byť prívalové zrážky, ktoré hrozia predovšetkým pri tom, ak sa búrková bunka stane statickou. Po predchádzajúcich dvoch vlnách búrkovej činnosť je na mnohých miestach pôda už nasýtená, a tak naďalej hrozia na našom území aj lokálne povodne. 

Búrky ochladia vzduch

Búrky nie sú vylúčené ani na západnom Slovensku, no ich početnosť a intenzita bude v porovnaní s ostatnými oblasťami Slovenska výrazne nižšia.

 

Dobrou správou je, že búrky nás aspoň schladia, pretože na mnohých miestach Slovenska je veľmi dusno. Dnes teda počítajte s poslednou vlnou búrok pred pokojným víkendom, ktorý naše územie čaká. Dnešný vývoj búrok môžete s nami sledovať na našom iRadare

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd