VIDEO: Basebalový zápas prekazil prachový diabol. Zasiahol malého chlapca

Veronika Sádovská

Na tento basebalový zápas chlapec len tak ľahko nezabudne. Uprostred hry ho pohltil prachový vír nazývaný aj dust devil alebo prachový diabol.

Malého chlapca uprostred basebalového zápasu pohltil prachový vír. Ako môžeme vidieť na videu stalo sa to len v zlomku skeundy.

Vír, ktorý si môžu mnohí pomýliť s tornádom, vznikol počas zápasu medzi Ponte Vedra Sharks a Fort Caroline Athletic Assoc.

Nikto sa nezranil

Napriek hrozivým záberom sa nikomu nič nestalo, dust devil je vo väčšine prípadov neškodný. Chlapca zachránil z víru rozhodca.

Len čo sa vír rozpadol, zápas pokračoval ďalej.

Prachový diabol či tornádo?

Niekoho môže pohľad na prachového diabla vyľakať. Niektorí ich považujú za tornáda, ale nejde o tornádo v pravom zmysle slova.

Tieto javy majú podobné to, že ide o vzdušné víry, ale ich pôvod je úplne odlišný. Rovnako sa líšia aj v spôsobených škodách.

Tornádo vzniká pri silných búrkach v drvivej väčšine prípadov pri supercelách. Zanecháva za sebou škody a je to nebezpečný jav.

Prachový diabol vznik naopak zväčša pri peknom počasí a vo veľmi prašnom teréne ako sú ulice, vysušené polia a podobne. Vír nasaje hlavne prach, ale môže na jeseň aj opadané lístie a iné ľahké predmety. 

Vďaka tomu sa vzduch stane viditeľným a my ho vnímame ako prachového diabla. Bežne však vzdušné víry nevidíme, no je to úplne bežný jav.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd