VIDEO: Astrofotograf zachytil nádherné zábery Mesiaca nad Košicami počas jeho polotieňového zatmenia

Dominik Cenkner

Hneď v prvý májový víkend sme aj na Slovensku mohli pozorovať, aj keď s ťažšími podmienkami, polotieňové zatmenie Mesiaca. Túto výnimočnú astronomickú udalosť si nenechalo ujsť množstvo amatérskych i profesionálnych astrofotografov.

Polotieňové zatmenie Mesiaca nastalo práve pri jeho splne. Problémom však bola skutočnosť, že v maximálnej fáze bola naša prirodzená družica ešte pod obzorom. 

Slabé stmavnutie ľavej dolnej časti Mesiaca sme si tak mohli všimnúť až po jeho východe. Pripomeňme, že začiatok zatmenia začal v piatok 5. mája okolo 17:14 h nášho času, maximálna fáza nastala okolo 19:23 h a krásne divadlo skončilo o 20:32 h. 

Aj napriek ťažkým podmienkam to bola skvelá príležitosť na krásne zábery, ktorá sa často nenaskytne. A veru že to mnohí z nich využili. 

Nádherný záber z Košíc

Jedným z astrofotografov, ktorý si nenechal ujsť jedinečnú príležitosť, je aj pán Robert Barsa. Ten spln Mesiaca spolu s jeho polotieňovým zatmením zachytil z okolia Košíc. 

Výsledný záber, ktorý pozostáva zo 14 jednotlivých záberov fotil v čase od 19:57 h do 20:30. Pre svojich technicky zdatných sledovateľov zverejnil aj doplňujúce informácie. 

Na fotografiu použil fotoaparát Sony A7III spolu s objektívom Canon EF 200mm. Následne stačilo doladiť detaily, f/2.8, 1/25 sec, ISO 100, a záber bol hotový. 


„Postupka z polotieňového zatmenia Mesiaca ako sme ho pozorovali pri Košiciach. Pokles jasu je nepatrný, vizuálne pri danej výške nad obzorom a podmienkach o to horšie a na chvíľu kazili nebeské divadlo aj mraky, no inak to bolo celkom pekné piatkové pozorovanie,“ skonštatoval pán Barsa.

Aby toho nebolo málo, na svojom YouTube kanáli zverejnil aj krátky časozber z tohto pozorovania. Video nájdete v časti pod perexom.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd