Víchrica JITKA sa teraz rúti na Slovensko. Vietor už ráno začne páchať materiálne škody

Víchrica JITKA sa teraz rúti na Slovensko. Vietor už ráno začne páchať materiálne škody
Peter Minárik

V skorých ranných hodinách sa na Slovensko doženie víchrica JITKA, ktorá prinesie veľké problémy. Budú padať stromy, vietor bude lámať konáre a hrozia stredné materiálne škody. Vo štvrtok si dajte pozor takmer na celom území.

Počasie v Európe ovplyvňuje pomerne hlboká tlaková níž s menom Jitka, ktorej stred sa v uplynulých hodinách presúval cez Severné a Baltské more. V nadchádzajúcich hodinách bude táto níž postupovať cez Pobaltie a Bielorusko nad východnú Európu a výrazný tlakový gradient v celej našej oblasti prinesie mimoriadne silný vietor.

Najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch Tatier, kde by poryvy vetra mohli dosahovať rýchlosť až sile orkánu. V nižších polohách sa však očakáva taktiež silný vietor, ktorý prinesie poryvy o sile víchrice.

Počasie sa zhorší skoro ráno

Už po polnoci začne vietor na našom území výrazne silnieť. Rozfúka sa predovšetkým na horách stredného Slovenska a postupne začne vietor silnieť aj na západnom Slovensku.

Odporúčame vám, aby ste zvážili lyžovačku a akýkoľvek pohyb v oblasti hôr, kde sa očakávajú poryvy vetra od 100 do 150 km/h. Neodporúčame ani cestovať cez horské priechody, kde môže byť silný vietor taktiež veľmi nebezpečný.

Silný vietor sa postupne doženie aj do nižších polôh. Veľmi nebezpečné to začne byť už krátko po 9:00. Najsilnejší vietor bude na strednom a západnom Slovensku, pričom medzi najveternejšie lokality budú patriť tie oblasti, ktoré na svojej severnej a severozápadnej strane majú hory a kopcovitý terén. Prúdenie totiž bude priaznivé pre výskyt padavého vetra.

Najveternejšie lokality tak budú na južných svahoch hôr a to najmä Podtatranská lokalita, juh Banskobystrického kraja a oblasti na južnej strane Malých Karpát od Bratislavy až po Trnavu. Ako vidieť aj na mape, tak v týchto oblastiach budú poryvy vetra prekračovať rýchlosť 25 m/s, teda cez 90 km/h.

očakávané poryvy vetra
očakávané poryvy vetra

Vietor bude páchať materiálne škody

Vietor by mal byť natoľko silný, že treba počítať s materiálnymi škodami. Tie hrozia predovšetkým na lesnom poraste, no vietor bude mať takú silu, že môže dokonca aj strhávať strechy.

Rozhodne teda zrušte lyžovačku, keďže silný vietor bude nielen nebezpečný, ale obmedzí aj prevádzku lanoviek. Zjazdovky môžu byť vyfúkané až na ľadový podklad. Na cestách si dajte pozor, predovšetkým na možnosť pádu stromov. V mestách a v obciach najmä v Banskobystrickom kraji a na západnom Slovensku odporúčame zostať doma alebo v kancelárii a vyhýbať sa stromom.

Vietor by mal čiastočne slabnúť vo štvrtok podvečer, no definitívne ustane až v piatok. V ktorých okresoch bude situácia v súvislosti s víchricou Jitka najhoršia nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd