Víchrica Constanze mieri do Európy. Ovplyvní aj počasie na Slovensku

Víchrica Constanze mieri do Európy. Ovplyvní aj počasie na Slovensku
Peter Minárik

Do Európy mieri jesenná víchrica, ktorá prinesie veľmi silný vietor a ten zasiahne aj Slovensko. Vietor začne v Európe silnieť už dnes vo večerných hodinách a naše územie čaká silný vietor od zajtrajšieho rána.

V jesennom období je zvykom, že nad teplými vodami morí a oceánov sa formujú tlakové níže, ktoré sa vedia pomerne rýchlo prehĺbiť a priniesť tak nebezpečné počasie. Práve teplé vody sú príčinou vzniku hurikánov, či tajfúnov v tomto ročnom období na severnej pologuli.

V Európe sa stretávame často s tlakovými nížami, ktoré sa nad teplými vodami formujú a potom ovplyvňujú počasie aj vo vnútrozemí.

Jedna taká tlaková níž sa už teraz nachádza vo východnom Atlantiku a postupuje nad Britské ostrovy, kde dôjde k jej prehĺbeniu. Už zajtra bude vo výraznej miere ovplyvňovať počasie aj na Slovensku.

Počasie ovplyvní Constanze

Tlakovej níži, ktorá už onedlho začne ovplyvňovať počasie v našej oblasti dali nemeckí meteorológovia meno Constanze. Z britských médií však budete počuť o pomenovaní Aitor.

 

Stred tejto tlakovej níže postúpi cez Britské ostrovy nad Severné more v blízkosti pobrežia Európy a následne postúpi nad Škandináviu. V dominantnej miere by nás táto tlaková níž mala ovplyvňovať dva dni.

Vietor začne najskôr silnieť na pobreží Francúzska a to už v priebehu dnešného večera. Následne sa počas noci rozfúka v celom Francúzsku a vietor začne silnieť aj v Nemecku. Veterno bude počas celého štvrtka, pričom nárazy vetra budú v nižších polohách dosahovať rýchlosť 60 až 85 km/h.

Na horách však bude vietor oveľa silnejší s poryvmi až okolo 100 km/h a v Alpách môže fúkať s rýchlosťou až okolo 130 km/h.

 

Počasie na Slovensku sa zhorší ráno

Na našom území začne vietor naberať na intenzite v priebehu zajtrajšieho rána. Rozfúka sa silný, južný až juhozápadný vietor.

Ten bude v nárazoch najsilnejší na juhozápade Slovenska a na horách, kde by poryvy vetra mohli dosiahnuť až silu víchrice. Najsilnejšie nárazy vetra zaznamenáme na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, kde dosiahnu poryvy vetra rýchlosť o sile až mohutnej víchrice.

predpoveď vetra podľa numerického modelu
predpoveď vetra podľa numerického modelu

Štvrtok by malo byť počas celého dňa veľmi veterno. Upokojenie vetra sa očakáva až v piatok v ranných hodinách. Vietor môže byť nebezpečný predovšetkým tým, že pôda je ešte podmáčaná po daždivom počasí v uplynulých dňoch a s tým súvisí nestabilita stromov, ktoré môže vietor vyvrátiť. V ktorých okresoch sa očakáva najsilnejší vietor sa dozviete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Zajtra
Oblačno
25 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Sobota
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd